El voluntariat, motor i element cohesionador del país

query_builder   16 desembre 2013 08:00

event_note Nota de premsa

El voluntariat, motor i element cohesionador del país

  • A Catalunya és un fenomen que es viu  amb força, amb activitats solidàries tan emblemàtiques com la Marató de TV3 i el Gran Recapte
Els primers paràgrafs del preàmbul de la llei del voluntariat que el Govern ha aprovat recentment, posa de manifest que Catalunya disposa d’un teixit associatiu consolidat, sòlid i de gran tradició, que ha constituït un element essencial en la configuració de Catalunya com a país amb una identitat pròpia.
 
L’important paper que van desenvolupar les associacions d’índole diversa i l'acció voluntària, lliure i compromesa de molts ciutadans i ciutadanes per a la millora constant de les condicions de vida entesa en tots els seus àmbits, i per a la defensa i el creixement de la societat i la cultura catalanes, va ser clau, en temps de resistència i sobretot durant els anys de dictadura, per mantenir viu el país.
 
Aquesta actuació voluntària, duta a terme des de la societat civil durant un llarg període de la nostra història, ha generat la creació i el desenvolupament de moltes entitats que han donat, en cada moment, una resposta solidària, generosa i responsable a les necessitats, les inquietuds i els reptes de la societat catalana, molt abans que l’Administració articulés estratègies per donar-hi resposta
 
A Catalunya s’entén per voluntariat el conjunt de persones que efectuen una prestació voluntària de serveis cívics o socials, sense compensació econòmica, dins del marc d’una organització estable i democràtica sense afany de lucre, que comporti un compromís d’actuació a favor de la societat i la persona.  Dins l’àmbit del voluntariat hi trobem diversos tipus, que van des de el Voluntariat social, el Voluntariat comunitari, el Voluntariat cultural, el Voluntariat ambiental i potser el més conegut, el Voluntariat per a la solidaritat internacional.
 
Acció de govern de suport al voluntariat
 
Des del Govern es desenvolupen polítiques públiques de promoció de les associacions i les persones voluntàries mitjançant l’elaboració i la implementació de Plans estratègics. El primer Pla 2008-2011 ha estat objecte d’avaluació i ja s’està treballant en l’elaboració del segon Pla 2014-2015.
A això hi podem sumar altres Accions diverses de promoció del voluntariat com:
•      Elaboració i manteniment del Cens del voluntariat per donar reconeixement públic a les entitats com a organitzacions de voluntariat
•      Lliurament del premi de voluntariat,
•      Suport a la Marató de TV3 informant sobre el seu funcionament, del paper del voluntariat i de com prendre-hi part,
•      Suport a les entitats en la recerca de persones voluntàries per als seus projectes mitjançant les Crides de voluntària. Les Crides es publiquen a la pàgina web del Departament.
•      Actuacions de formació del voluntariat mitjançant el desenvolupament del Pla de formació del voluntariat de Catalunya i l’Escola d’estiu del voluntariat.
•      Desenvolupament de línies i productes per donar suport i servei a les entitats
•      Assessorament a les administracions i a les empreses
•      Butlletí a l’Abast, és un butlletí electrònic d'informació i assessorament adreçat a les entitats de voluntariat, associacions i la ciutadania interessada en aquest tema
•      Xarxanet.org, és la xarxa associativa i de voluntariat de Catalunya
•      Finançament, informació bàsica sobre ajuts del Departament de Benestar Social i Família
 
 
El voluntariat, un fenomen consolidat
 
El voluntariat ha pres un paper important els darrers anys en que la crisi ha viscut els seus moments més durs, amb un creixement molt important, tant en el nombre d’entitats, com de persones implicades i d’activitats desenvolupades.
 
A Catalunya és un fenomen que s’ha viscut amb força. En són exemples la Marató de TV3 i el Gran Recapte. La gran expectació que genera la Marató aquesta activitat solidaria ha fet que les places per a poder participar com a voluntari en aquesta edició s’exhaurissin en poques hores. Això posa de manifest el gran interès i entusiasme de la ciutadania per participar de manera activa en iniciatives adreçades a la millora de les persones i la societat.
 
El Gran recapte ha aconseguit aquest any 3.634.000 quilos d’aliments amb una massiva participació ciutadana a la campanya de recollida d’aliments, amb la participació de més de 20.000 voluntaris a uns 1.900 punts de recollida de 250 poblacions.
 
En reconeixement d'aquesta activitat Barcelona serà la primera capital europea del voluntariat 2014. Ha estat elegida en una cerimònia que s’ha celebrat en el Parlament Europeu en el dia internacional del voluntariat.
 
Segons dades del CEO de 2012 un 17,1% de catalans declara que fa de voluntari en alguna entitat, una xifra que suposaria entre les 1.250.000 i  1.500.000 persones. Segons l’anuari 2013 del Tercer Sector Social, el 2011 a Catalunya hi havia 300.000 persones voluntàries treballant en entitats del Tercer Sector Social.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined