Exposició "CARITAT, UN LLIBRE ALMOINA". Poesia solidària de Jacint Verdaguer

query_builder   3 desembre 2013 12:25

event_note Nota de premsa

Exposició "CARITAT, UN LLIBRE ALMOINA". Poesia solidària de Jacint Verdaguer

Exposició Caritat de Verdaguer
El Centre Cultural Blanquerna (www.ccblanquerna.cat), seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid (C/ Alcalá, 44), va inaugurar el dia 3 de desembre de 2013 “Caritat, un llibre almoina”, una exposició basada en el llibre homònim de Jacint Verdaguer que va editar amb la voluntat de col·laborar econòmicament en la reconstrucció dels pobles d'Andalusia quan, a la vigília de Nadal de 1884, foren assolats per uns terratrèmols devastadors. Es podrà visitar fins el 31 de gener de 2014.
 
En el decurs de la inauguració han intervingut: Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer i Laura Vilardell, doctora en Traducció por la Universitat de Vic i experta en Verdaguer.
 
“Caritat, un llibre almoina” ens fa conèixer a un Verdaguer en plenitud creativa i ens permet entendre com aquestes terres d'Andalusia van enamorar al poeta i com la seva obra literària va aconseguir seduir a escriptors andalusos com Francisco Díaz Carmona o músics com Manuel de Falla. A més, aquesta mostra dona a conèixer  de quina manera la pobresa, derivada de les catàstrofes naturals i dels canvis produïts per la revolució industrial, va despertar la solidaritat del poble català i del poble andalús. 
 
Jacint Verdaguer
Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, Barcelona, 1845 –Barcelona, 1902) va ser un dels majors representats de la poesia en llengua catalana, i el màxim exponent de la Renaixença. També es coneix Verdaguer com a Mossèn Cinto Verdaguer, pel fet de ser sacerdot.

Les seves activitats com almoiner li porten a descobrir noves formes que desconeixia. En la Barcelona de finals del segle XIX Verdaguer descobreix la revolució industrial, el obrerisme, les migracions dels agricultors a les ciutats o la proletarització de les dones. En aquest context, el poeta coneix la pobresa i, amb aquesta, la necessitat de contrarestar-la amb la beneficència o l'almoina. És a l'inici d'aquest canvi ideològic i solidari quan el poeta escriu Caritat, un llibre almoina per als pobres d'Andalusia.
 
Fundació Jacint Verdaguer
La Fundació Jacint Verdaguer va néixer amb la voluntat de conservar, investigar i difondre el patrimoni literari de Jacint Verdaguer amb l'objectiu que Folgueroles (ciutat d'origen de l'escriptor) fóra un centre de difusió del seu llegat cultural, així com projectar Verdaguer més enllà de l’àmbit geogràfic català.
 
Horari de les exposicions: 
De dilluns a divendres, de 10.30h a 21.00h. Dissabtes, de 10.30h a 14.30h.
Telèfon Premsa: 91524 10 00 / 02 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined