El web ofereix tres opcions diferents per compartir el missatge: enviar un correu electrònic, escriure un tuit o publicar un post a Facebook. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest usuari rebrà un mail d’agraïment. D’aquesta manera es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató.
Pel que fa a la reserva d’hora per donar sang, el web ofereix la possibilitat de triar qualsevol dels espais on es fa la Marató 2.0. A través d’un senzill menú desplegable es pot seleccionar el millor moment per donar sang. Un cop hagi reservat hora, el donant podrà anul·lar-la o modificar-la fàcilment a través del mateix web. A més, podrà emplenar el qüestionari previ a la donació. La reserva d’hora té per objectiu facilitar les donacions durant tot el dia, per evitar que ningú hagi d’esperar per donar sang. Tot i això, no és imprescindible reservar hora per donar sang durant la Marató.
Punts de donació
A Barcelona s’habilitarà un punt de donació especial divendres 17 de gener i dissabte 18 de 10 a 21 hores a la Fundació Antoni Tàpies (Aragó, 255).
Durant la resta de la Marató, els ciutadans podran donar sang als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
La donació de sang, una necessitat diària
La marató serà una celebració popular i un acte cívic que servirà per demostrar el compromís solidari amb els altres. Gràcies a les donacions de sang els hospitals i clíniques poden practicar intervencions quirúrgiques a més d’aplicar tractaments mèdics que requereixen transfusions de sang.
Es necessiten 1.000 unitats de sang diàries per atendre les necessitats dels pacients. Per tant, les donacions de sang han de ser regulars.
Una de cada 10 persones hospitalitzades necessita una transfusió sanguínia i es calcula que un 25% de la població necessitarà rebre sang o un component sanguini durant la seva vida.
I és que, malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.
El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.
Implicació de les institucions i empreses
Els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona s’han sumat a la Marató i ho han visualitzat en la roda de premsa conjunta. A més, hi col·laboren activament la Federació Catalana de Donants de Sang i Creu Roja, que aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.
Fotos de la presentació disponibles a: