Les dades de l’última Enquesta Nacional de Salut de Catalunya ESCA (2011-2012) revelen que una de cada sis persones adultes espanyoles pateix alguna malaltia crònica. El 5% de la població són pacients crònics complexos i d’aquests l’1,5% tenen una malaltia crònica avançada. Ambdós tipus de pacients requereixen una atenció que contingui una visió pal·liativa en funció del moment evolutiu en què es trobin i les seves necessitats.
En aquest context, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Grünenthal han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu de promoure una millor atenció a la cronicitat i als pacients que pateixen dolor. La primera activitat que s’ha dut a terme en el marc d’aquest acord és el curs en línia "Atenció al pacient crònic complex i/o amb malaltia crònica avançada", que s’impartirà el 2014 sota els auspicis del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i en col·laboració amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic i de l’Observatori QUALY. "La col·laboració reglada entre la iniciativa privada i la iniciativa pública és la manera més efectiva de promoure projectes formatius que no serien possibles sense aquesta voluntat de cooperació, que persegueix la millora de la qualitat assistencial", explica el doctor Albert Ledesma, responsable del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya.
Formació essencial per a l’abordatge de la cronicitat
El curs va dirigit a tots els metges, infermers i treballadors socials implicats en l’abordatge de les malalties cròniques a Catalunya. El doctor Xavier Gómez Batiste, coordinador de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, explica que "els tres mòduls del curs aborden aspectes tan rellevants com la identificació dels elements propis de la situació de la cronicitat complexa i avançada i de les persones que la pateixen, el reconeixement del model d’atenció i les necessitats essencials de cada persona i la planificació de la gestió de cada cas concret, valorant el treball cooperatiu interdisciplinari i transversal, així com els models d’organització, eixos de l’atenció integral i integrada".
Plataforma en línia i PAIN Education
Isabel Sánchez, directora de la Fundació Grünenthal comenta que "segons dades preliminars d’un estudi realitzat en l’àrea de Bellvitge, el dolor és present en el 50% dels pacients crònics complexos o amb malaltia crònica avançada, la qual cosa fa que esdevingui una de les principals necessitats potencials que cal atendre".
En el seu compromís per millorar l’abordatge del dolor i la formació continuada, la Fundació Grünenthal ha creat la plataforma en línia en què es desenvoluparà el curs "Atenció al pacient crònic complex i/o amb malaltia crònica avançada" i ha digitalitzat tots els continguts del programa perquè els alumnes puguin accedir a tota la informació del curs de manera virtual. Així mateix, i com a formació addicional recomanada, la Fundació Grünenthal ha posat a disposició del Departament de Salut el seu programa educatiu en el maneig del dolor crònic PAIN Education, a través del qual els alumnes que ho desitgin poden completar els coneixements sobre l’abordatge del dolor en aquest tipus de pacients.
La Fundació Grünenthal
La Fundació Grünenthal és una entitat privada sense ànim de lucre i la seva activitat principal es desenvolupa en els camps del dolor, la medicina pal·liativa i les malalties neurodegeneratives. Des de fa més de deu anys, la Fundació Grünenthal porta a terme diferents iniciatives de suport a la investigació, formació i divulgació científica i social, dirigides a mitigar les repercussions de sofriment i deteriorament en la qualitat de vida dels pacients que pateixen dolor i deteriorament cognitiu. A més, els seus projectes tenen com a objectiu atendre les necessitats del sistema sanitari espanyol, així com les dels seus professionals en l’abordatge del tractament del dolor i del sistema nerviós central.