Dos projectes liderats pel investigadors Miguel Beato, del Centre de Regulació Genòmica (CRG), i Josep Peñuelas, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), han estat distingits amb dos Synergy Grants de l’European Research Council (ERC) dotats amb gairebé 30 milions d’euros en total. La concessió d’aquests ajuts situen Catalunya al més alt nivell d’excel·lència a Europa amb resultats equiparables als de països com Alemanya, Anglaterra i els Països Baixos.
 
Els ajuts Synergy Grants financen projectes excepcionals d’excel·lència, prioritàriament de caire inter/multidisciplinaris, que permeten a un petit grup d’investigadors principals i els seus equips reunir capacitats, coneixements i recursos complementaris d’una forma innovadora per abordar conjuntament problemes de recerca en qualsevol camp de la ciència.
 
Es tracta d’una convocatòria excepcional del màxim nivell de competitivitat i excel·lència, on panells d’avaluació multidisciplinaris busquen propostes que mostrin sinèrgies, complementarietats i valor afegit per aconseguir avenços a través de noves vies de recerca, que no serien possibles si els investigadors treballessin per separat.
 
La d’enguany és la segona convocatòria dels Synergy Grants i de les 449 sol·licituds rebudes se n’han finançat 13 a tota Europa, una mostra del nivell d’excel·lència de la convocatòria. Cada projecte rebrà una mitjans de 15 milions d’euros durant els propers 6 anys. Els Estats que han liderat els projectes son: Espanya (3, 2 dels quals catalans), Regne Unit (2), Alemanya (2), Països Baixos (2), França, Noruega (1), Suïssa (1) i Hongria (1).
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, considera que la concessió dels Synergy Grants a Beato i Peñuelas demostra “l’elevadíssima exigència i excel·lència del nostre sistema, que segueix situant Catalunya com el principal pol investigador del sud d’Europa”.
 
Els ajuts de l’ERC són considerats com un indicador internacional de l’excel·lència. Tot i que Catalunya representa només l’1,5% de la població de l‘espai europea de recerca, el sistema de recerca català ha captat el 3,1% dels projectes concedits a Europa en 16 convocatòries (120 en total). Segons Castellà, ”els resultats de Catalunya en les convocatòries de l’ERC confirmen la nostra competitivitat i destaquen l’excel·lència del nostre sistema, obert i fortament internacionalitzat”.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 61