El director de l’SCT, Joan Josep Isern, ha destacat a l’acte de presentació del darrer EuroRAP que aquest estudi contribuirà a reduir els morts i els ferits greus a la xarxa viària catalana
SCT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El risc de patir un accident de trànsit greu o mortal ha baixat un 1,21% a les carreteres catalanes en el trienni 2010-2012, segons el darrer estudi EuroRAP, elaborat pel RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit (SCT) i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. En la presentació de la dotzena edició d’aquest estudi d’avaluació de l’accidentalitat a la xarxa viària catalana, celebrat aquest matí a la seu del RACC, el director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha destacat que aquest estudi és útil “per continuar lluitant per reduir la sinistralitat i reduir el nombre de víctimes mortals i ferits greus”. Isern ha matisat que disminuir els sinistres viaris d’ara en endavant no serà fàcil atès que es preveu un augment de la mobilitat que pot tenir com a conseqüència un repunt dels accidents. El director de l’SCT també ha fet èmfasi en què l’EuroRAP és un reflex de la coordinació entre la societat civil i l’administració i ha explicat que precisament el Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020 recull com a punt clau l’impuls de la col·laboració entre els diferents agents privats i públics per tal de millorar la mobilitat i la seguretat viària.
 
L’estudi EuroRAP, que es realitza a Catalunya des de l’any 2002,  ha analitzat 425 trams que comprenen 6.361 km de la xarxa viària catalana, per on transcorre el 90% del volum de trànsit i on es registren el 76% de morts i ferits greus per sinistre viari. L’EuroRAP estudia aspectes com l’evolució de la sinistralitat i del trànsit i classifica els trams segons el risc que té un conductor de patir-hi un accident greu o mortal. En aquest sentit, en el darrer trienni analitzat els accidents amb morts i ferits greus han disminuït gairebé un 4%, però també s’ha reduït la mobilitat un 2,8% i per aquest motiu el descens del risc se situa en el 1,2%.
 
Cal destacar que en aquesta edició de l’estudi els trams de risc molt elevat o elevat a les carreteres catalanes representen un 12% de la xarxa viària analitzada i d’aquesta manera, hi ha un 3% dels trams on el risc de patir un accident greu o mortal és “molt elevat” (195 km) i un 9% dels trams on el risc és “elevat” (601 km). Així mateix, els trams amb un índex molt baix o baix, han pujat fins al 73% i la xarxa risc zero aglutina 543 km, 84 km més que en el trienni anterior.
 
A més, l’estudi conclou que els trams de major risc per al conductor es presenten de forma sistemàtica en vies de calçada única, amb intensitats de trànsit mitjanes o baixes i que la millora del risc passa per actuar sobre tres factors: conductor, infraestructura i vehicle.
 
L’EuroRAP també posa el focus en el col·lectiu de les motocicletes i ciclomotors, del qual destaca que registra una accidentalitat en carretera molt localitzada, atès que el 50% dels accidents mortals i greus dels vehicles de dues rodes succeeixen només en el 10% del total de la xarxa viària analitzada (651 Km). L’estudi també remarca que els motoristes estan implicats en el 35% del total d’accidents greus i mortals.
 
Precisament sobre aquest col·lectiu, Isern ha explicat que una de les propostes de l’SCT per millorar la seguretat viària dels motoristes és la potenciació del training com a mesura educativa en els instituts de secundària.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en pdf.

Nota de premsa en pdf.
PDF | 63