Un 70% dels hospitals i centres de primària catalans utilitzen eines TIC mòbils

query_builder   20 desembre 2013 14:40

event_note Nota de premsa

Un 70% dels hospitals i centres de primària catalans utilitzen eines TIC mòbils

El model no presencial i les tecnologies mòbils a l’entorn salut es veuran impulsades l’any 2014 amb el Pla mestre de mobilitat
La Fundació TicSalut ha presentat avui l’enquesta TIC i Salut que permet conèixer objectivament el nivell de desenvolupament de les TIC a la xarxa de centres sanitaris i sociosanitaris públics catalans. L’enquesta, amb 220 preguntes i més de 600 ítems d’informació, ha arribat enguany a la setena edició aconseguint un 100% de resposta.
 
Dels resultats de l’enquesta es desprèn que el percentatge de dispositius mòbils dins de les entitats assistencials arriba ja a un 11% del total dels dispositius de treball i que un 70% dels hospitals i equips d’atenció primària disposen d’eines de mobilitat (portàtils, tauletes, telèfons intel·ligents, etc.) que els permeten consultar i integrar la informació en temps real a la història clínica electrònica. Destaca també la consolidació del model d’atenció no presencial centrat en la telemedicina, que ha duplicat l’ús des de l’any 2011. Més de la meitat dels centres hospitalaris manifesten que fan telediagnòstic, un 44% que utilitzen la teleconsulta i un 13% que fan telemonitoratge.
 
Durant l’any 2014 la Fundació TicSalut, per encàrrec del Departament de Salut i amb el suport de la Fundació Mobile World Capital, desenvoluparà el Pla mestre de mobilitat amb l’objectiu d’impulsar el model no presencial i el desenvolupament i ús de les aplicacions mòbils de salut i socials. Es crearà un mercat web o aparador d’aplicacions mòbils de salut i socials perquè esdevingui un lloc de referència per a professionals i pacients. Actualment, existeixen al món més de 40.000 apps dedicades a la salut i el seu ús crea un nou paradigma en els processos d’atenció als pacients. En aquest sentit, el director de la Fundació TicSalut, Francesc García Cuyàs, ha explicat que "treballem per a l’elaboració d’un sistema de validació de bones pràctiques de les apps de salut i socials (seguretat, qualitat, continguts, homologació, interoperabilitat, etc.) perquè els professionals i els ciutadans disposin d’aplicacions mòbils que reuneixin les garanties de qualitat i seguretat adequades".
 
Les solucions mHealth o de salut mòbil aporten avantatges en el monitoratge dels pacients crònics, la millora en el compliment del tractament de la teràpia farmacològica pels pacients, els tractaments a distància o la telerehabilitació. Però també tenen un impacte socioeconòmic, tal com ha explicat el director executiu de mHealth a PricewaterhouseCoopers, Rana Mehta, "les solucions de salut mòbil podrien ajudar 185 milions de persones a gaudir d’una vida més saludable i estalviar a la Unió Europea 99 mil milions d’euros en despesa sanitària l’any 2017". A més, ha explicat que "si se’n fomenta l’adopció, es podrien afegir 93 mil milions d’euros al PIB europeu".
 
Durant l’acte s’ha explicat que un objectiu clau per al 2014 és la implantació d’un nou model de governança en TIC basat en el consens, la coresponsabilització i el respecte a l’autonomia de gestió en TIC dels proveïdors de salut. Això suposarà el desenvolupament d’una plataforma d’intercanvi d’informació basada en estàndards mundials a disposició de tot el sector amb l’objectiu de facilitar la continuïtat assistencial.
 
Els resultats de l’enquesta posen de manifest que els centres catalans han seguit fent un esforç per actualitzar instal·lacions i adoptar les noves tendències en TIC, i que han consolidat així Catalunya com un dels referents europeus en l’àmbit de les TIC en salut. Actualment, i amb un 85% dels hospitals catalans avaluats amb el sistema EMRAM, un 8,7% són al nivell 6, és a dir, que treballen quasi sense papers, i un 65,2% al nivell 5. Aquesta és una dada important ja que, a escala europea, només un 1,5% dels hospitals són al nivell 6 i un 16,2% al nivell 5.
 
El 100% dels hospitals catalans utilitzen la història clínica electrònica i continua la digitalització del seu contingut; en aquest sentit, destaca l’esforç que s’està fent en l’àmbit sociosanitari i de salut mental. Un 95% dels centres ja no imprimeixen les plaques radiològiques i entreguen còpies en CD o DVD en cas de sol·licitud dels pacients. Aquesta digitalització dels centres ha permès que el 93% dels hospitals i centres d’atenció primària públics catalans ja estiguin connectats a la història clínica compartida de Catalunya i que, d’aquests, un 97% hi publiquin.
 
Durant l’acte s’ha presentat també la implicació de les TIC dins de les diferents línies estratègiques del Pla de salut, l’estudi monogràfic sobre el model assistencial no presencial i les principals tendències internacionals pel que fa a l'aplicació de les TIC en l'àmbit de la salut.
 
La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz, i l’alcalde de Mataró, Joan Mora.
 
 
Més informació:
 
 
 
Informes anteriors:
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined