• Aquesta modalitat de conservació representa un compromís amb el medi i la dinamització econòmica del territori
  • Arreu de Catalunya ja hi ha 62.000 ha que es conserven gràcies a acords de custòdia

La custòdia del territori és una modalitat de conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori, basada en acords voluntaris entre els propietaris de finques i entitats sense ànim de lucre. En els acords s’especifiquen els objectius de conservació, millora i gestió de les seves finques o d’elements concrets de gran valor natural, paisatgístic o cultural.


Es tracta d’una figura que prové del món anglosaxó i que s’aplica en espais que tenen un interès especial per a la conservació, bé es tracti d’ambients forestals com agrícoles, fluvials, marins o urbans.


Gran part de les finques en custòdia solen ser de propietat privada, tot i que a vegades se signen acords per a finques municipals o terrenys de domini públic, com ara els espais costaners, els rius i les rieres.


En context administratiu i econòmic la custodia del territori representa una gran oportunitat per la gestió del medi, gràcies a la col·laboració de tots els actors de la societat, i la capacitat d’aportar solucions consensuades al repte de la conservació de l’entorn natural i la biodiversitat.


El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals (DGPA) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) estan impulsant el desenvolupament i la institucionalització de la custodia al nostre país, donar continuïtat a les accions empreses en el passat i projectar-les en el futur mitjançant el Pla de Treball de Legislatura del període 2013-2014.

Acords voluntaris amb objectius establerts
Els propietaris dels terrenys i les entitats sense ànim de lucre signen els anomenats acords de custòdia, que solen establir, per escrit i en forma de contracte, una col·laboració continuada entre les parts. Els acords inclouen la durada de la relació i detallen els compromisos, que són lliures i negociables i que poden afectar a la totalitat de la finca o només a una part.
 
Segons el cas, el titular pot retenir la gestió de la finca però assumint certs compromisos de conservació, amb el suport i la col·laboració de l’entitat. Igualment, el propietari dels terrenys té l’opció de conservar la propietat però transferir la gestió a l’entitat. Finalment, en alguns casos l’entitat rep la propietat plena del terreny i ha de vetllar per la seva conservació a llarg termini.
 
En països com Catalunya, on gran part dels terrenys que cal conservar es troben en finques privades, els acords de custòdia del territori suposen un valuós complement a l’acció de les administracions públiques. És per aquest motiu que el Departament de TES té la voluntat d’impulsar aquesta modalitat de conservació.
 

Que és la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT)?
La Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) és una organització sense ànim de lucre registrada a Catalunya i constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La XCT creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitat la societat civil perquè puguin tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.
Per al període 2013-2014, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha atorgat subvencions a nou associacions i dues fundacions per al desenvolupament de programes de custòdia. Aquests ajuts es donen en concepte de contribució a la contractació d’experts en custòdia i per a treballs de comunicació i divulgació, a partir d’una dotació global de 600.000 €. Els 11 projectes subvencionats es dediquen a hàbitats fluvials, agraris, agroforestals, marins i de coves, i s’han atorgat a entitats que treballen arreu de Catalunya.


Projectes de custòdia subvencionats 2013-2014:
•    Custòdia fluvial a les muntanyes de Prades. Associació per a la conservació dels ecosistemes naturals – CEN.
•    El Gaià. Custòdia del territori. Associació mediambiental La Sínia.
•    La xarxa de custòdia de l’Albera. Noves estratègies de conservació de la tortuga mediterrània. Grup d'estudi i protecció de les tortugues.
•    Conservació i custòdia a l’ENP de Collsacabra. Associació Paisatges Vius.
•    Custòdia marina als canyons del Maresme. Implementant el valor afegit del producte de pesca i la sostenibilitat a l’oferta turística. Submon.
•     Custòdia quiropterològica (segona fase). Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC - EdC).
•    Integració de la custòdia fluvial i agrària per a la preservació de les planes d’inundació del tram final de l’Ebre. Grup de Natura Freixe:
•    Custòdia del territori als secans protegits de la plana de Lleida. Conservació de la trenca i altres espècies estepàries prioritàries. Associació d'Amics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.
•    Custòdia fluvial en la gestió local de la xarxa Natura 2000 a la conca del Besòs. Associació Hàbitats, grup per a la conservació de l'entorn natural.
•    Custòdia integral a la plana de la Selva. Fundacio Emys.
•    Riberes del Ter, custòdia i restauració dels cursos fluvials d’Osona i el Ripollès. Fundació Privada Museu Industrial del Ter.

Arreu de Catalunya ja hi ha 62.000 ha que es conserven gràcies a acords de custòdia.

Land Life Care for Nature. La Generalitat de Catalunya i la XCT participen en el projecte europeu Land Life Care for Nature, juntament amb cinc entitats més d’arreu d’Europa, per comunicar els valors de la custòdia. Aquest projecte s’acabarà el proper mes de novembre, amb el Congrés Europeu de Custòdia del Territori, que se celebrarà a Barcelona.