Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant la previsió de mala mar i ventades

query_builder   24 desembre 2013 07:17

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant la previsió de mala mar i ventades

 
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) comunica que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i a les afectacions que se'n poden derivar, ha posat en PREALERTA el Pla especial d’emergències per inundacions INUNCAT per les pluges previstes i, especialment, per la mala mar prevista. També està en PREALERTA el  Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel risc de fortes ventades que poden arribar a superar els 90 km/h a Pirineu, Prepirineu, zones del prelitoral central i per la nit al sud del país. El vent bufarà de component sud o sud-oest i especialment fort en les cotes altes. Les ventades es mantindran durant la nit de Nadal i el matí del dia de Nadal.
 
El vent també fa que la prealerta de l’INUNCAT sigui vigent a la costa per la previsió de mala mar, amb mar de fons del sud i onades que poden superar els 2,5 m. A partir d’avui al migdia la mala mar afectarà sobretot la Costa Brava i la costa central, i de cara a la matinada el fenomen es reforçarà i afectarà qualsevol punt de la costa. Es demana extremar la precaució en la navegació marítima i prendre precaucions a terra, evitant els llocs on trenquin les onades i on un cop de mar pot endur-se algú a l’aigua. El fet que el vent bufi de sud fa que les onades puguin picar fort contra el litoral a esculleres, roques, espigons i platges. Cal extremar la precaució.
 
Respecte al risc de ventades, les comarques afectades pel risc de ventades són: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Solsonès, Ripollès, Alt Empordà, Osona, Selva  i Garrotxa pel matí i fins al vespre. Al vespre s’hi afegiran La Noguera i el Vallès Oriental, i per la nit i matinada també podrà bufar fort a Pla de l’Estany, Gironès, Vallès Occidental, Bages, Baix Llobregat, Alt Penedès i Anoia pel que fa al nord i centre de Catalunya; i el Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta al sud de Catalunya.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en les zones on el vent bufi fort, especialment si coincideix amb pluges. Cal extremar la precaució en la conducció de vehicles i seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT). Protecció Civil de la Generalitat també demana ser curosos i retirar els elements inestables de terrasses, balcons i façanes en els llocs on s’esperin fortes ratxes de vent. Aquests dies es demana especial responsabilitat amb els guarniments nadalencs (llums, pares Noel i reis d’Orient que es despengen als balcons, arbres de Nadal que puguin estar en llocs de risc, etc.). Assegureu-los bé i retireu-los si veieu que no ofereixen prou seguretat i poden caure.
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha emès una PREALERTA del Pla especial d’emergències per inundacions INUNCAT per les pluges previstes a l’Alt Pirineu i Solsonès i Berguedà des de migdia d’avui fins primera hora de la tarda de demà, dia de Nadal. Les afectacions que se’n puguin derivar són per l’acumulació d’aigua, que en alguns casos podria arribar als 100 l/m2 en 24 hores, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.  
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined