• Les ratxes màximes de vent han superat el llindar previst durant aquesta passada nit en algunes comarques de Tarragona
  • El 112 ha rebut 106 trucades en relació amb aquest episodi de vent
  • Recordeu els consells de Protecció Civil per ventades http://www.gencat.cat/interior/ventades 
  • Protecció Civil de la Generalitat també manté en alerta el pla INUNCAT per fort onatge
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l'ALERTA del Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de fort vent que afectava el terç sud de Catalunya i que a partir d’aquest migdia tindrà més incidència, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, al Pirineu i Prepirineu.
 
Durant les darreres hores s’ha superat el llindar de 90 km/h en algunes comarques de Tarragona i de la Catalunya Central i es preveu que els forts vents afectin aquesta zona fins aquest migdia. També poden afectar a alguns punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que amb menor incidència. A les primeres hores de la nit també es van registrar ratxes fortes a l’Alt Empordà.
 
Ratxes de vent més destacades registrades al llarg de la nit:
Portbou (Alt Empordà) 137 km/h
Vila-rodona (Alt Camp) 102 km/h
Monistrol de Montserrat (Bages) 101 km/h
Font-rubí (Alt Penedès) 100 km/h
Constantí (Tarragonès) 92 km/h
 
A partir d’aquesta tarda, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, el risc per forts vents anirà disminuint a les comarques de la Catalunya Central, Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre i l’afectació es reduirà a les comarques pirinenques i prepirinenques.
 
El número d’emergències 112 ha rebut 106 trucades relacionades amb l’episodi de vent, des de la passada mitjanit fins a les 8 hores d’aquest matí, la majoria d’aquestes per obstacles a la calçada, per arbres o branques caigudes o a punt de caure.
 
Els Bombers de la Generalitat han treballat en 64 serveis relacionats pel vent entre les 00:00 hores i les 08:30 d'aquest matí. En un parell de casos s'ha actuat per sanejar parts de murs que han caigut a la via pública, sense ferir cap persona. Han estat al Vendrell i a Sant Vicenç dels Horts. De la resta de serveis, destaca la caiguda de dos arbres a Salou, a l'avinguda Carles Buïgas, que ha malmès una instal·lació elèctrica i ha deixat sense llum els veïns de la zona.
 
Endesa ha informat que en aquests moments no hi ha cap afectació al servei a causa del vent, aquesta nit hi ha hagut 1.500 abonats sense subministrament elèctric al municipi del Morell a causa dels forts vents.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha iniciat la Prealerta del pla FERROCAT perquè la circulació està aturada entre Mont-roig i Cambrils per la caiguda d’un arbre a la via a causa del vent. Els trens estan aturats a les estacions i no hi ha hagut afectats.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles ventades.

De la mateixa manera, Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

El Servei Català de Trànsit (SCT) si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent recomana:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle. En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
Subjectar el volant de manera segura i forta.


Pla INUNCAT en alerta per fort onatge
Tanmateix Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'ALERTA del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per mal estat de la mar, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que se’n poden derivar. Es preveu que hi hagi mal estat de la mar a la costa de Girona i Barcelona fins aquest migdia.
 
Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat

Podeu consultar més consells sobre les ventades a: http://www.gencat.cat/interior/ventades