• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern lamenta en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio que un partit “de llarga tradició democràtica” quedi al marge de la majoria parlamentària pel dret a decidir
  • Homs considera “absurda” aquesta posició dels socialistes catalans perquè els allunya del compromís del catalanisme amb la democràcia
  • El conseller també ha expressat la plena convicció que l’Estat no suspendrà l’autonomia de Catalunya ni inhabilitarà el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè “no estaria en condicions d'explicar-ho enlloc”
Conseller Homs
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha demanat al PSC que es mantingui fidel a la seva “llarga tradició democràtica” i se sumi a la majoria parlamentària que el proper 16 de gener demanarà al Congrés la transferència de les competències per convocar una consulta sobre el futur polític de Catalunya que preveu l'article 150.2 de la Constitució, després que el partit hagi anunciat que hi votarà en contra.
 
En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, el conseller ha fet una crida als socialistes catalans a que “no s’autoexcloguin d'una votació que té un sentit històric”, una postura que ha considerat “absurda” perquè suposa incomplir el seu propi programa electoral i els deixa “al marge” del que ha distingit el catalanisme en els últims 150 anys: “Estar al costat de la democràcia”.
 
“No es pot estar al marge d'una petició que no és d’independència o d'estat propi, sinó una petició de democràcia”, ha reiterat el conseller, qui ha lamentat que els socialistes catalans confonen l'instrument, que és la participació democràtica, amb la posició que en aquest instrument cadascú pugui defensar, i és tan legítima una posició com l’altra”, ha puntualitzat Homs. “A Catalunya hi ha moltes forces catalanistes que tenen idearis diferents, objectius diferents en matèria d'autogovern, però la democràcia sempre ha estat el punt de comunió”, ha recordat.
 
Pel que fa a la resposta dels líders internacionals a la carta enviada pel president de la Generalitat, Homs s’ha mostrat convençut que d’”aliats internacionals a la democràcia n’hi ha i n'hi haurà, perquè és evident que ningú no pot estar en contra de la democràcia, almenys per part de governs democràtics”. El conseller ha valorat concretament que el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, no s’hagi pronunciat obertament en contra de les aspiracions de Catalunya malgrat “les pressions” de l’Estat espanyol a la Unió Europea. “Europa és essencialment un projecte de suma, i en un projecte de suma no es fa fora mai ningú”, ha assegurat.
 
Homs també ha explicat que el Govern ha fet i està fent “moltes gestions” amb la comunitat internacional, inclosos els Estats Units, tot i reconèixer que “ningú no ens recolzarà obertament, i tampoc ningú no ens tanca la porta de manera definitiva, què és el que li agradaria al Govern espanyol”.
 
El conseller també ha expressat la plena convicció que l’Estat no suspendrà l’autonomia de Catalunya ni inhabilitarà el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè “no estaria en condicions d'explicar-ho enlloc”. “Com es pot suspendre una institució, com es pot inhabilitar un president que el que demana és que es pugui votar? Quina mena de carta presentació tindria l'estat espanyol davant la comunitat internacional en termes d'homologació democràtica?”, s’ha preguntat.
 
En l’àmbit econòmic, Homs ha considerat “lògica” la decisió del Consell de Garanties Estatutàries d’avalar els pressupostos de la Generalitat per al 2014, després que el Partit Popular li demanés un dictamen en relació amb la partida destinada a la consulta. En aquest sentit, el conseller ha demanat als populars que actuïn amb “esperit constructiu” i “distingeixin allò que és legal d'allò que no ho és”. “El Partit Popular no hauria de patir perquè ja ho hem dit nosaltres: la partida només s'utilitzarà per a una consulta legal”, ha garantit.

1  

Fitxers adjunts

Foto del conseller Homs durant l'entrevista

Foto del conseller Homs durant l'entrevista
JPG | 416