El Departament de Cultura impulsa Ca l'Estruch, a Sabadell, com un dels principals centres de les arts del circ a Catalunya

query_builder   14 gener 2014 10:25

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa Ca l'Estruch, a Sabadell, com un dels principals centres de les arts del circ a Catalunya

•      Cultura ha adjudicat a Ca l’Estruch el Centre de Creació del Circ La Vela, tenint en compte el valor afegit que el projecte aporta al centre i la llarga experiència de Ca l’Estruch en el sector
 
•      Ca l’Estruch es converteix en l’únic centre públic de creació del país que permet fer residències, acollir i donar suport a circs en vela o estructures desmuntables
 
•      La Vela recupera així la seva activitat com a residència i centre de creació per a artistes i companyies de circ amb l’objectiu d’esdevenir equipament de residència i creació


El Departament de Cultura impulsa Ca l’Estruch, a Sabadell, com un dels principals centres públics de referència de les arts del circ a Catalunya. Cultura ha escollit Ca l’Estruch com a entitat que gestionarà el Centre de Creació i Producció de Circ La Vela tenint en compte el valor afegit que el projecte presentat aporta a aquest Centre, de titularitat de la Generalitat, i la llarga experiència de Ca l’Estruch en aquest sector.
 
D’aquesta manera, La Vela recupera la seva activitat com a residència i centre públic de creació per a artistes i companyies de circ amb l’objectiu principal d’esdevenir peça clau en la promoció del circ català. La Vela se suma, així, als espais que ja contribueixen a formar una xarxa d’iniciatives de circ a Catalunya.
 
El Centre de Creació La Vela va néixer l’any 2005, sota titularitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que al maig del 2013 va acordar donar-lo al Departament de Cultura, atès que no podia assumir-ne les despeses de funcionament. El Departament de Cultura va acceptar la donació el 5 de juliol de 2013.
 
Amb el trasllat de La Vela, el Departament de Cultura compleix amb el compromís adquirit al Pla Integral del Circ 2012-2015, que preveu que el Govern fomentarà  la viabilitat de la Vela com centre de creació, residència i exhibició de circ i com a equipament del circ del país. En aquest sentit, el Departament de Cultura ha optat pel projecte de Ca l’Estruch de Sabadell basant-se en el valor afegit que el projecte presentat suposa per a l’equipament de La Vela i per al sector del circ:
 
•      Ca l’Estruch ja és un espai pluridisciplinar en arts escèniques, que  que ara inclourà un espai específic i estable per al circ
•      Disposa de residència, on els artistes de circ en vela podran fer estades llargues durant el procés creatiu, amb les condicions tècniques adients, cosa que els permetrà assolir un alt nivell tècnic.
•      Es tracta d’un projecte basat en una àmplia experiència prèvia de Ca l’Estruch en activitats de circ. Ara aquesta experiència es veurà reforçada amb un espai tècnicament adient com La Vela
•      El projecte presentat preveu una comissió artística formada per responsables d’espais i entitats del circ que vetllaran per la qualitat de les propostes
•      Calendaritzat per a diversos anys, el projecte contempla un increment progressiu de l’activitat any rere any.
•      El projecte preveu accions d’internacionalització, per tal de convertir-se en un pol de circ en vela 
•      Reforçarà el projecte educatiu de circ endegat pel Govern de la Generalitat
•      És un projecte sostenible i viable a nivell pressupostari, a partir de les aportacions del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Sabadell.
•      Es beneficia dels equips tècnics i logístics de Ca l’Estruch.
 
 
En aquest sentit, la posada en marxa del Centre de Creació del Circ de La Vela, ha de suposar també uns beneficis per al sector:
 
•      Ca L’Estruch podrà així oferir un espai de recerca i creació en condicions adients als professionals del sector.
•      Contribuirà a incrementar el nombre d’espectacles i números de circ en vela de qualitat a Catalunya
•      Fomentar la professionalització del sector i la creació de grups de treball estables
•      Promourà la interrelació de creadors del circ entre ells i amb creadors d’altres disciplines
•      Ofereix a Sabadell un espai de coneixement i participació en circ, en un municipi que ja ve apostant en els darrers anys per aquest sector programant-hi espectacles.
 
 
Procés de la convocatòria
Per tal de donar un ús a aquest equipament, en data 19 de setembre de 2013 el Departament de Cultura va publicar  l’anunci obrint una convocatòria pública per tal de recollir propostes d’ajuntaments, empreses, entitats sense ànim de lucre i companyies de circ que volguessin disposar d’aquesta vela i posar-la de nou en funcionament. Hi van concórrer tres projectes de tres municipis de Catalunya.
 
El dia 19 de desembre es va reunir la Comissió, formada pel Departament de Cultura i per un representant del sector del circ designat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya, per valorar els tres projectes d’acord amb els criteris establerts. El projecte amb la valoració més alta va ser el presentat per l’Ajuntament de Sabadell i amb data 20 de desembre de 2013, el Departament de Cultura va adjudicar la Vela a l’Ajuntament de Sabadell.
 
La Vela
La Vela és un centre clau per a la promoció de les activitats circenses del país. Plantejat com a centre públic de residència i creació per a artistes i companyies de circ, té l’objectiu principal d’esdevenir una peça clau en el desenvolupament del circ català i en el treball de l’entorn immediat. 
 
En funcionament des de 2006, és un centre públic de suport a la creació, producció i exhibició de números i espectacles per a circ en vela i amb estructures desmuntables.
 
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, propietari de La Vela des de 2005, va acordar donar-lo al Departament de Cultura el 20 de maig de 2013, atès que no podia
d’assumir-ne les despeses de funcionament. El Departament de Cultura va acceptar la donació el 5 de juliol de 2013.
 
Ca l’Estruch
Ca l’Estruch és un centre cultural municipal que inicià la seva activitat l’any 1995. Està dedicat a la producció, la difusió i la formació artística contemporània i centrat en les arts en viu: el teatre, la dansa, el circ, la música, la imatge i les arts visuals i les performances.
 
Com a centre de producció escènic, s’ha especialitzat en les arts en viu acollint gran part de les companyies locals dedicades a aquestes disciplines i també un bon nombre de col·lectius professionals de dansa i circ que provenen de Catalunya, la resta de l’Estat i en ocasions d’àmbit internacional.
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined