Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup que es dedicava al robatori i receptació d'obres d'art i antiguitats a la Cerdanya

query_builder   15 gener 2014 08:40

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup que es dedicava al robatori i receptació d'obres d'art i antiguitats a la Cerdanya

· S’ha detingut un home com a presumpte autor de tretze robatoris amb força a l’interior de segones residències de la Cerdanya, i cinc persones més com a presumptes autores d’un delicte de receptació
 
· S’ha recuperat prop de 340 objectes, entre els quals destaquen possibles obres d’artistes reconeguts
 
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra han detingut les darreres setmanes, sis persones per la seva presumpta implicació en el robatori d’obres d’art i antiguitats de l'interior de domicilis de la Cerdanya i la posterior receptació dels objectes sostrets.
 
Les detencions són el resultat d’una investigació iniciada durant el mes de juny arran un seguit de robatoris amb força a l'interior de segones residències de la comarca de la Cerdanya. Tots els robatoris es van produir en dos períodes diferents i amb un mateix modus operandi
 
En primer lloc, entre el 16 i el 18 de juny, es van produir cinc robatoris en cases situades als municipis d'Estoll, Alp i Das.
 
Posteriorment, durant el mes d’octubre, es van produir vuit robatoris amb força en segones residències d'Escardacs, Mosoll, Vilar d'Urtx i Queixans.
 
En tots els robatoris, forçaven les finestres o els panys de les portes per tal d’accedir a l'interior dels domicilis. Un cop dins, principalment sostreien obres d’art i antiguitats. Fins i tot, en alguns casos, i per tal de facilitar el seu transport,  desmuntaven les làmines i deixaven els marcs al mateix lloc del robatori.
 
Arran aquests robatoris es va obrir una investigació per tal d’esbrinar la seva autoria i la destinació dels objectes sostrets.
 
En una primera fase, el passat 29 d’octubre es va detenir un home, veí de Balaguer, de 37 anys d’edat i de nacionalitat iraquiana, com a presumpte autor material dels tretze robatoris amb força,
 
La segona fase de la investigació va permetre detenir, entre finals d’octubre i novembre, cinc persones més com a presumptes autores d’un delicte de receptació.
 
Aquests cinc detinguts són quatre homes i una dona, d'entre 20 i 68 d’edat, veïns de Tàrrega, Anglesola i Puigcerdà, i de nacionalitat marroquina i espanyola.
 
Durant el mes de novembre també es va realitzar sis entrades i perquisicions en quatre domicilis i un comerç de Puigcerdà i un bar d’Alp. En aquests escorcolls es va intervenir prop de 340 objectes, entre els quals es troben quadres, litografies, talles de fusta i altres antiguitats.
 
D'entre els objectes intervinguts destaquen obres de Xuclà, que ja han estat retornades al seu legítim propietari, Picasso i Sorolla. Actualment s’estan fent comprovacions amb les obres d’aquests darrers dos artistes per tal de verificar la seva autenticitat i valoració.
 
També s’ha recuperat, i retornat als seus legítims propietaris, altres objectes que constaven com a sostrets en cinc dels robatoris de la Cerdanya.
 
La investigació continua oberta per tal d’esbrinar la procedència de la resta dels objectes intervinguts i no es descarten noves detencions.
 
El detingut en la primera fase de la investigació com a presumpte autor dels tretze robatoris, va passar el 31 d’octubre a disposició judicial davant del Jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Puigcerdà, el qual va decretar l'ingrés a la presó.
 
Els altres cinc detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la Comissaria amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.
 
 
Àrea de Comunicació
La Seu d’Urgell, 15 de gener de 2014

4  

Fitxers adjunts

Foto 1

Foto 1
JPG | 3155

Foto 2

Foto 2
JPG | 2307

Foto 5

Foto 5
JPG | 2212

Foto 3

Foto 3
JPG | 852

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined