Èxit d'assistència a la jornada "Novetats en la normativa de vinya i vi ecològics", organitzada per l'Escola Agrària de Manresa

query_builder   24 gener 2014 12:30

event_note Nota de premsa

Èxit d'assistència a la jornada "Novetats en la normativa de vinya i vi ecològics", organitzada per l'Escola Agrària de Manresa

FOTO WEB
Imatge de la jornada.
 
Durant la jornada, presentada per Domènec Vila, s’ha aprofitat per a donar a conèixer als assistents el Manual d’emprenedoria ecològica elaborat dins del projecte Leonardo ECOVOC
 
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, ha presidit, aquest matí, la presentació de la jornada ‘Novetats en la normativa de vinya i vins ecològics: noves visions i alternatives’, que s’ha celebrat al Centre de Capacitació Agrària (CECA) de Manresa, i ha valorat també l’elaboració del Manual que ha de permetre ajudar els futur horticultors i fructicultors a iniciar una activitat agrària en producció ecològica.
 
La directora de l’esmentat Centre, Glòria Colom, ha obert la jornada agraint l’assistència i la confiança en les activitats organitzades pel CECA de Manresa al prop d’un centenar de persones presents, i ha lamentat no haver pogut acceptar la totalitat de persones interessades en assistir-hi atesa la manca d’aforament de la sala.
 
Tot seguit, Domènec Vila ha iniciat la seva intervenció felicitar els organitzadors de la jornada i especialment l’Escola de Manresa per la tasca que duen a terme i per la celebració de la jornada en ella mateixa, que “és una mostra que aquesta escola és un referent a nivell de Catalunya i ja de l’Estat espanyol en la Producció Agrària Ecològica; i un model i exemple de com hem de treballar, en xarxa i amb treball col·laboratiu públic-privat; un model de futur on les iniciatives públiques hauran d’anar acompanyades d’iniciatives privades”. Així, com ha afegit Vila, “l’acte d’avui n’és una mostra, on les caves Recavedo i Parés Balta, juntament amb l’ECA i l’Institut Català de la Vinya (INCAVI), del Departament, estan treballant conjuntament amb un tema de normativa de vins ecològics, sembla impossible i és una realitat, especialment en el tema de sulfits, un repte en la producció ecològica”.
 
En aquest punt, del director general ha destacat que “la formació és un valor segur en els temps actuals, possiblement un dels valors més importants que la nostra societat i el nostre país necessita per tal d’entomar els reptes que tenim. I no només la nostra societat sinó les empreses que mitjançant el capital humà poden créixer i generar ocupació i riquesa; i és que el capital humà de les empreses ha d’estar format i, a més, la formació ha de ser de qualitat i adaptada i orientada a les necessitats empresarials”.
 
En aquest sentit, Domènec Vila ha remarcat que el Departament és molt conscient de la importància i del paper cabdal que té el capital humà i la capacitat d’emprendre projectes nous; de motivar i copsar les inquietuds de les persones per tal de donar-los-hi la millor sortida ja sigui amb eines adaptades a aquestes inquietuds, com el projecte d’emprenedoria o bé la incorporació de joves, o altres mecanismes que mitjançant la xarxa d’escoles es poden vehicular”.
 
Vila ha assenyalat també que, avui en aquesta escola, el professor Charles-André Descombes presenta el Manual d’emprenedoria, elaborat conjuntament entre tots els socis del projecte europeu Leonardo Ecovoc, “una altra iniciativa que serveix com a exemple de les que, treballades en xarxa entre diferents actors, són una garantia d’èxit .Amb aquests programes, el DAAM té l’objectiu d’acompanyar, donar eines i apostar per les persones valentes que tenen ganes de millorar i  que en un futur molt proper, si no actualment, sou o sereu empresaris d’èxit; formeu part d’un projecte important per al futur del nostre país perquè apostem pel sector agroalimentari com a motor de l’economia catalana, i pels millors professionals capaços de liderar-ho”.
 
Charles-André Descombes, professor del CECA de Manresa i un dels actors principals en l’elaboració del llibre “Manual d’emprenedoria”, ha fet una breu introducció als assistents al perquè d’aquest llibre, del que hi poden trobar i per a què els pot ser d’utilitat. Durant el desenvolupament del projecte Ecovoc, es va constatar que faltava eines per a ajudar a la instal·lació d’empreses hortofructícoles ecològiques. Per aquest motiu, es va decidir omplir aquest buit i focalitzar aquesta eina cap als potencials emprenedors ecològics, procedents tant de l’agricultura convencional com d’experiències laborals en altres àmbits. El manual, que es pot trobar al web del CECA de Manresa (http://www.gencat.cat/agricultura/eca/manresa/), consta de 12 capítols i tracta temes com ara la rotació, la planificació i l’aprofitament dels recursos hídrics, la comercialització dels productes ecològics o l’avaluació de la sostenibilitat.
 
La vitivinicultura ecològica experimenta des de fa uns anys un enorme creixement i vitalitat, malgrat que fins el 2013 la part de l’elaboració de vi a partir de raïm ecològic no estava regulada per la normativa europea. Així doncs, conèixer la nova normativa i les seves implicacions era l’objectiu principal de la jornada; a més, plantejar qüestions tècniques com la possibilitat de substituir els fungicides permesos en producció ecològica en base al coure i el sofre per fitoteràpia és d’enorme actualitat, no menys que el repte de fer vins sense utilitzar els sulfits com a conservant, exposat per l’investigador de l’INCAVI, Enric Bartra.
 
Finalment, la jornada ha volgut introduir una branca de la producció ecològica, l’agricultura biodinàmica, que intenta anar més enllà en el plantejament global i holístic de les finques agràries, i que han abordat dos enòlegs representants de les caves Parés Baltà i Recaredo, que fan producció biodinàmica a casa nostra.
 
Aquesta jornada s’inscriu en les jornades i seminaris tècnics adreçats al sector agrari que organitza el Departament arreu de Catalunya, dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT).
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i https://twitter.com/agriculturacat
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la jornada.

Imatge de la jornada.
JPG | 853

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined