• El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, destaca la "lectura contemporània i actual" del panorama musical català que fan els Concerts del Tricentenari, que compten amb la implicació dels festivals musicals de referència del país.
  • El conseller Mascarell i Miquel Calçada, comissari de la commemoració, conjuntament amb els impulsors dels festivals, han presentat un programa que s’allargarà durant tot el 2014.
  • El Palau de la Música, on la presidenta del patronat Mariona Carulla ha exercit d’amfitriona, escenari idoni per a la presentació. Acollirà dues de les cites del programa.


Una proposta transversal i diversa

Miquel Calçada, comissari de la commemoració impulsada per la Generalitat, ha assegurat que els Concerts són un bon exemple de l’esperit del Tricentenari ja que sota un mateix cartell s’hi reuneixen “formats i gèneres diversos que s’adrecen a un ampli ventall de públic” i tindran lloc en “en places, sales i auditoris” d’arreu del país “de l’Empordà a la Sénia”. Els Concerts i el Tricentenari, ha afirmat Calçada, “són transversals i participatius”.

Entre les actuacions programades Miquel Calçada ha volgut destacar la programació del concert de Jordi Savall i Le Concert des Nations al Gran Teatre del Liceu, o la reestrena de la Missa Scala Aretina a la Catedral de Barcelona, amb músics vinguts d’arreu del món per interpretar-la amb la instrumentació original de principis del segle XVIII. Però, tal i com ha recordat, les propostes musicals del programa són molt diverses, -“de la música barroca al pop-rock més actual”- i permetran que una gran quantitat de ciutadans puguin sentir-se partícips del vessant més lúdic de la commemoració.

De la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ressaltat i agraït la implicació de la dotzena de festivals de referència que a dia d’avui ja formen part d’aquesta iniciativa. Mascarell ha assegurat que la proposta musical que avui s’ha fet pública combina de forma equilibrada  “tradició i modernitat” de manera que el resultat és un programa complet i atractiu.

El director del Festival Strenes, Xavier Pascual, ha avançat alguns detalls del concert ‘Cançons de revolta’ que tindrà lloc 27 de març al Teatre Municipal de Girona, i que reunirà “quatre veus internacionals”. Entre els artistes que hi participaran destaca la tunisiana Emel Mathlouthi, coneguda com la “veu de la primavera àrab”, que conjuntament amb la resta d’artistes convidats interpretaran, entre d’altres, cançons de Lluís Llach.

Al seu torn, Josep Maria Dutrén, director del Festival de Música Antiga dels Pirineus ha donat els detalls sobre l’actuació de La Grand Chapelle, que oferirà la Missa Scala Aretina de Francesc Valls, una obra destacada que es va estrenar l’any 1702 en el mateix escenari que aquest any tornarà a acollir-la, la Catedral de Barcelona.

Un homenatge al general Moragues, tret de sortida dels Concerts del Tricentenari

Aquest dijous dia 30 a les 9 del vespre tindrà lloc a la sala gran de l’Auditori el primer dels Concerts, un homenatge a la figura de Josep Moragues, heroi de la resistència catalana durant la Guerra de Successió “que ha esdevingut un símbol de lluita i dignitat”, explicava Jordi Fàbregas, director del festival Tradicionàrius.

Coproduït pels festivals Barnasants i Tradicionàrius, amb la col•laboració de L’Auditori, s’hi farà un recorregut per 300 anys de cançons de lluita i resistència a través de peces que ja han esdevingut himnes per a moltes generacions de catalans.

L’estol d’artistes que hi prendran part és irrepetible: des de la participació de Miquel Gil, Manolo Miralles i Vicent Torrent, dels recentment dissolts Al Tall, passant pels històrics Coses, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Quico Pi de la Serra fins a una nodrida representació de joves cantautors com Feliu Ventura, Pau Alabajos o Cesk Freixas. També hi participaran el mallorquí Biel Majoral, el grup La Nova Euterpe, Miquel Gironès d’Obrint Pas, el raper Gato-El-Qiman i l’actor Joel Joan. Tota l’actuació es farà sobre la base musical del grup Mesclat i comptarà amb la direcció musical de Marcel Casellas.

Un dels focus d’atenció del concert serà l’estrena d’un romanço en homenatge al general Moragues que Jaume Arnella ha composat expressament per a l’ocasió.


Programació dels Concerts del Tricentenari

30 de gener de 2014. 21h
‘General Moragues: Homenatge  300 anys de cançons de lluita i resistència’
Festival BarnaSants i Festival Tradicionàrius

14 de març de 2014
‘Heroïcitat i Heroisme’. L’Heroica de Beethoven
Orquestra Montsalvat
El Born Centre Cultural. Barcelona

27 de març de 2014. 21h.
‘Cançons de Revolta’
Mouss et Hakim (Zebda) iEmelMathlouti, la veu de la primavera àrab
Festival Strenes
Teatre Municipal de Girona

29 de març de 2014. 22h.
‘Líbera’
Giulia Valle Grup
Festival de Jazz de Terrassa

19 d’abril de 2014. 21h
‘Barcellona alla moda’. Obres de Rabassa, Valls, Sagau, Baró d’Astorga, entre altres
Festival de Pasqua de Cervera
Paranimf de la Universitat de Cervera

4 de maig de 2014
‘Viatge a Broadway. Els musicals contemporanis’
Concert de la BUMT (Banda Unió Musical de Tarragona)
Teatre Tarragona. Tarragona

14 de maig de 2014. 20h.
‘L’últim Habsburg: Música d’òpera a Barcelona’
Vespres d’Arnadí, Dani Espasa (Director) i Maria Espada (soprano)
L’Auditori. Barcelona

Entre el 21 i el 25 de maig de 2014
‘Obres d’Enric Palomar i repertori popular i tradicional’
Pere Martínez
Mercat de les Flors. Barcelona

24 de maig de 2014. 20h.
‘De la Guerra dels Segadors a la Pau d’Aquisgrà. 1640-1714-1748 Batalles, tempestes i celebracions de la Pau’
Jordi Savall, Le Concert des Nations
Gran Teatre del Liceu. Barcelona

16 de juny de 2014.19h.
‘Les músiques barcelonines de l’arxiduc Carles’. Obres vocals i instrumentals d’E. Barón d’Astorga, J. Picanyol, A. Caldara,  F. Valls, T. Albinoni i A. Corelli
La Real Cámera, Raquel Andueza (soprano), Emilio Moreno (violí i mestre de concert)
Palau de la Música Catalana. Barcelona

24 de juny de 2014
‘1714-2014. 300 anys vencent’ de Josep Rosinach Boronat
Concert de la Federació dels Cors Clavé
Palau de la Música Catalana. Barcelona

26 de juny de 2014
‘Missa Scala Aretina’ de Francesc Valls
Grand Chapelle. Albert Recasens (Director)
Festival de Música Antiga dels Pirineus
Catedral de Barcelona


18 de juliol de 2014
‘Compositors catalans i coetanis europeus a l’entorn de 1714’. Obres de J.Casellas, F.Valls, Vivaldi, Caldara.
Acadèmia 1750. Alfredo Bernardini (Director)
Festival de Músiques de Torrella de Montgrí
Espai Ter. Torrella de Montgrí

31 de juliol de 2014. 22h.
‘El So del Setge’. Concert dramatitzat per a dues veus, cobla i percussió inspirat en els fets del 1714, amb música de Joaquim Serra, Juli Garreta, Enric Morera, Pau Casals.
Cobla Maricel
Festival Internacional de Música Pau Casals
Auditori Pau Casals. El Vendrell


Festivals que formen part dels Concerts del Tricentenari

Festival Castell de Peralada
Festival Acústica
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Festival Strenes
Festival de la Porta Ferrada
Festival de Jazz de Terrassa
Festival Tradicionàrius
Festival BarnaSants
Festival Ciutat Flamenco
Festival de Música Antiga dels Pirineus
Festival de la Pasqua de Cervera
Festival Internacional de Música Pau Casals
Festival de Música en Terres de Cruïlla

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Concerts Tricentenari

Dossier de premsa Concerts Tricentenari
PDF | 1496