El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 inclou l’objectiu de disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives autolítiques
 
La taxa de mortalitat per suïcidi a Catalunya l’any 2011 és de 6,52 defuncions per 100.000 habitants
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquesta tarda la Jornada sobre les Polítiques de prevenció del suïcidi a Europa i Catalunya. La Jornada ha estat organitzada pel Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut en col·laboració amb els representants de Catalunya a la Lliga Europea contra la Depressió (European Alliance Against Depression / EAAD).
 
La conferència inaugural, amb el títol "Prevenció del suïcidi a Europa", ha anat a càrrec del professor Ulrich Hegerl, president de l’EAAD i coordinador del PREDI-NU (Preventing Depression and Improving Awareness through Networking in the EU).
 
La Jornada ha tingut com a eix central el debat sobre les polítiques de prevenció a Catalunya, durant el qual s’han presentat les experiències a Sabadell i la Dreta de l’Eixample, reconegudes per la Comissió Europea com un exemple de bones pràctiques assistencials.
 
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) determina que el suïcidi és un problema de salut pública de primera magnitud i ha alertat sobre l’augment mundial de la mortalitat per suïcidi. S’estima que cada any un milió de persones se suïciden al món. La taxa de mortalitat per suïcidi a Catalunya l’any 2011 és de 6,52 defuncions per 100.000 habitants, per sota de la mitjana de la Unió Europea i de la resta de l’Estat espanyol.
 
D’acord amb les recomanacions de l’OMS, recollides també en el Pla d’acció de la regió europea per als propers anys, el Departament de Salut ha prioritzat la prevenció del suïcidi. Les polítiques definides en el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 tenen com a objectiu disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives autolítiques en els pacients d’alt risc. Per aquests motius, el Departament de Salut ha previst implantar durant el període 2014-2015 el Codi risc de suïcidi (CRS).