Muntanya

El Govern destina 10,6 milions d'euros per a actuacions de dinamització i desenvolupament a comarques de muntanya

query_builder   2 març 2010 14:01

event_note Nota de premsa

El Govern destina 10,6 milions d'euros per a actuacions de dinamització i desenvolupament a comarques de muntanya

• S'obriran diferents convocatòries d'ajuts amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les àrees de muntanya
• L'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d'Aran són les comarques que es poden beneficiar d'aquests ajuts
El Govern ha aprovat avui destinar un total de 10,6 milions d'euros que faran possible que en els propers dies s'obrin diferents convocatòries per a la dinamització territorial de les comarques de muntanya (5,6 milions d'euros); per a millores en la xarxa de camins rurals i veïnals en comarques muntanyenques (3,1 milions d'euros), en zones considerades de muntanya (1,3 milions d'euros), i per a tirar endavant actuacions de desenvolupament local en aquestes mateixes àrees (550.000 euros).
Aquestes línies d'ajuts, que sumen un import global de 10,6 milions d'euros, tenen com a finalitat impulsar la qualitat de vida i els projectes de les àrees de muntanya.
Impulsar la dinamització territorial
Aquestes actuacions pretenen promoure el desenvolupament econòmic i la millora de la qualitat de vida de la població de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d'Aran.
Amb aquest objectiu, es podran acollir a les subvencions els consells comarcals, ajuntaments, entitats municipals descentralitzades o consorcis. Les actuacions que es poden finançar mitjançant aquests ajuts són el condicionament d'equipaments lligats a l'economia productiva, de suport al sector turístic o de caràcter social; la millora integral de nuclis; l'ordenació i valorització del paisatge i el medi natural, i la consolidació d'infraestructures d'electrificació rural presentades pels municipis o pels consells comarcals.
L'ajut no podrà superar el 80% del cost total del projecte i, per al seu atorgament, es tindran en compte criteris com el grau d'incidència territorial, la generació de llocs de treball, la contribució a fixar població en els petits nuclis rurals o la inclusió de mesures de correcció de l'impacte paisatgístic.
Millora de la xarxa de camins
El Govern també ha decidit atorgar 3,1 milions d'euros en subvencions per impulsar actuacions a la xarxa veïnal i rural de camins de les comarques de muntanya, com ara la millora d'accessos a nuclis, habitatges disseminats i explotacions agràries; l'accés a punts d'interès turístic o paisatgístic; l'adequació de senders, i el manteniment d'urgència d'aquests camins.
A aquests ajuts s'hi podran acollir els 10 consells comarcals de les comarques de muntanya, que executaran aquestes accions de millora sobre la xarxa de camins de titularitat municipal.
Aquesta convocatòria de subvencions es complementa amb una altra, dotada amb 1,3 milions d'euros, adreçada en aquest cas als consells comarcals per a efectuar actuacions en aquells municipis inclosos en alguna zona considerada de muntanya. Es tracta dels Altiplans Centrals, el Montsec, el Montseny-Guilleries-Lluçanès, els ports de Beseit i l'àrea de Prades-Montsant, així com 12 municipis individualment.
Ajuts per al desenvolupament local
El Govern també ha aprovat destinar 550.000 euros a subvencionar actuacions que impulsin el desenvolupament local dels diferents sectors d'activitat de les comarques i de les zones de muntanya. Aquests ajuts s'adreçaran a consells comarcals i ajuntaments per facilitar actuacions que, per la seva tipologia o pel seu abast territorial, no tenen encaix en les altres línies de subvenció.
En convocatòries anteriors, s'han renovat els abeuradors ramaders a la Vall de Boí, en una intervenció pilot d'integració d'activitat econòmica i paisatge, i s'han efectuat petites accions de consolidació d'infraestructures i equipaments en les zones de muntanya aïllades. Entre altres actuacions que s'han realitzat, hi ha també la millora de l'enllumenat públic del nucli antic de la Fatarella o l'aplicació d'un sistema informàtic de control remot en el subministrament d'aigua dels nuclis i masies de la Baronia de Rialp.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined