El Laboratori de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Tortosa realitza anàlisis d'al·lèrgens alimentaris en vi per a empreses del sector

query_builder   30 gener 2014 16:47

event_note Nota de premsa

El Laboratori de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Tortosa realitza anàlisis d'al·lèrgens alimentaris en vi per a empreses del sector

 
El Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Tortosa ha començat a fer determinacions analítiques per a empreses del sector del vi que ho sol·licitin. La finalitat de les anàlisis és comprovar l’absència o presència en els aliments de restes de substàncies que podrien produir reaccions al·lèrgiques en els consumidors. Aquesta activitat es porta a terme d’acord amb l’Ordre SLT/258/2013, de 15 d’octubre, de creació de preus públics per a la prestació de serveis dels laboratoris de l’ASPCAT.
 
El laboratori de Tortosa forma part de la xarxa de laboratoris de salut ambiental i alimentària del Departament de Salut i realitza anàlisis d’aigües i aliments amb significació sanitària. Destaca entre les seves acreditacions la determinació d’al·lèrgens i gluten en aliments per a tècniques immunoenzimàtiques (tècnica ELISA).
 
Al·lèrgens en vi
 
En alguns casos, en el procés d’elaboració del vi s’utilitza caseïna o proteïna de clara d’ou com a agent clarificant per a l’eliminació selectiva de tanins. Posteriorment, aquests productes s’eliminen per precipitació i filtració però, en el cas que en quedin restes, poden provocar reaccions al·lèrgiques als consumidors sensibilitzats.
 
A fi de prevenir aquestes reaccions al·lèrgiques, la Unió Europea ha aprovat el reglament d’etiquetatge del vi per a la indicació d’al·lèrgens derivats de la llet i l'ou (Directiva 2000/13) i les seves modificacions relatives a l'etiquetatge dels productes alimentaris (Reglament d’execució UE Núm. 579/2012)). En compliment d’aquesta normativa, en el si de la Unió Europea, les etiquetes dels vins elaborats totalment o parcialment a partir de raïms de la collita de 2012 i d'anys posteriors hauran de fer esment dels al·lèrgens, en cas que s'hagin utilitzat derivats de l'ou i de la llet en l’elaboració. No afecta, però, a aquells vins en els que la presència d'al·lergògens no hagi estat detectada, conforme als mètodes d'anàlisis de la Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), concretament la tècnica ELISA. Així doncs, només caldrà etiquetar els al·lèrgens (llet i l'ou) que estiguin presents en el producte final.
 
Atès que els productors que facin servir caseïna o proteïna de clara d’ou hauran de fer una anàlisi per demostrar-ne l’absència o la presència i fer-ho constar a l’etiqueta, el laboratori de l’ASPCAT a Tortosa està en disposició de realitzar aquestes anàlisis per als productors que ho necessitin.
 
La xarxa de laboratoris de salut pública disposen d’una amplia oferta analítica a disposició d’altres administracions públiques i també d’empreses i particulars que ho requereixin. Trobareu més informació a http://salutpublica.gencat.cat
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined