Presentació de la formació
L’Institut Català de les Dones ha presentat aquest matí a Girona una eina que ajuda els i les professionals que atenen dones en situació de violència masclista a valorar les possibilitats que es produeixi un acte violent greu de manera imminent per part de la seva parella o exparella.
Aquesta eina, anomenada tècnicament RVD-BCN Protocol de valoració dels risc de violència de parella contra la dona, facilita l’avaluació del risc i condueix  les persones tècniques a actuar activant uns recursos o uns altres.
 
La valoració del risc té en compte una llista de factors. Entre aquests hi ha:
 
-         la història de conducta de violència del presumpte maltractador,
-         l’existència d’amenaces i abusos contra la dona
-         circumstàncies agreujants
-         factors de vulnerabilitat
-         la pròpia percepció de la dona de la situació de risc
 
L’eina, que va néixer en el Circuit Barcelona contra la violència vers les dones, s’ha valorat com un instrument útil per a la resta de serveis de tot el territori que atenen dones en situació de violència masclista. Es tracta d’una eina innovadora respecte d’altres protocols similars que hi ha l’Estat perquè s’ha elaborat amb la participació de diversos organismes i serveis, fet que el converteix en útil per valorar el risc de violència masclista de parella contra la dona des d’àmbits molt diversos. El nou protocol ha estat sotmès a un procés de validació previ dirigit pel Grup d’Estudis Avançats en Violència de la Universitat de Barcelona.
 
La sessió de Girona, on han assistit més de 50 professionals, és la darrera de set sessions previstes per donar a conèixer l’eina a tot el territori.