• Pelegrí ha presentat aquest nou centre de recerca, ubicat a Lleida, en el marc de la fira Fruit Logística de Berlín
FOTO WEB
Imatge de l'acte.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, Josep Maria Monfort, i de la Delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Mar Ortega, ha presidit avui dimecres, l’acte de presentació de ‘La nova oportunitat de R+D+i per a fruites i verdures; l’IRTA-Fruitcentre, a l’Estand Catalunya-PRODECA (Pavelló 10.2, estand A9) de la Fira Fruit Logística, a Berlín.
 
Fruitcentre és una nova infraestructura, inaugurada pel conseller el passat 24 de setembre 2013, i situada al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), al terme municipal de Lleida. Es tracta d’un centre de recerca – amb infraestructures experimentals i de serveis i equips humans i materials escaients – amb la missió de generar i aplicar el coneixement tècnic i científic amb un enfocament multidisciplinar i de visió global de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins el consumidor. En el Framework Programme 7 de la Unió Europea (UE) ja es recomana passar de l’enfocament predominant fins ara de “from farm to fork” al “from fork to farm” donant preponderància a les necessitats del consumidor.
 
El conseller ha obert la seva intervenció en l’acte destacant la importància de Catalunya en l’àrea mediterrània i la de comptar amb el nou IRTA - Fruitcentre, “un centre d'investigació únic, amb infraestructures experimentals i de serveis amb la participació de la indústria, i que té la missió de generar i aplicar el coneixement tècnic i científic d’una forma integrada en la cadena de valor de la fruita”.

En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha volgut destacar que “Fruitcentre ha estat creat per a donar resposta a una demanda del sector, però també a una demanda social; és una gran oportunitat per a la investigació i la innovació en la producció de fruita per a fer a la gent feliç i saludable a través de menjar fruites. Així, l'objectiu de Fruitcentre és ajudar el sector de les fruites per a créixer i ser més competitius millorant tota la cadena de valor: producció, emmagatzematge, classificació, presència, procés i distribució, i com, doncs mitjançant la generació i desenvolupament de nous coneixements i tecnologies, la millora dels productes actuals, el desenvolupament de nous productes, mètodes i sistemes innovadors; la transferència de tecnologia; l’assistència tècnica; i l’educació/formació”.
 
Pelegrí ha afegit que actualment es treballa en l'obtenció de noves varietats i portaempelts, en els nous sistemes d'embalatge, en nous productes frescos tallats, en l'anàlisi sensorial i també en la simulació de la percepció de fruites en el supermercat a través d'un espai simulat.

A més, el conseller també ha volgut fer palès que “Fruitcentre està situat a Lleida, Catalunya, que és un dels majors productors de fruites a Europa i exportem a tot el món en gran mesura”, i ha explicat que té sis plantes pilot , 23 laboratoris en una superfície de nou mil tres-cents metres quadrats i amb una inversió total de 14,2 milions d'euros, finançats per la UE, a través dels fons FEDER, i l’IRTA, a parts iguals, a més d’estar equipat amb el més nou material científic i tècnic.
 
I, com s’ha pogut comprovar tot seguit en un vídeo explicatiu, el conseller ha tancat la seva intervenció afirmant que “el Fruitcentre vol ser un lloc on la investigació, la indústria i els consumidors es troben per al benefici de la població europea”, i ha instat els presents a visitar-lo.
 
 
Fruit Logística
 
En acabar la presentació de Fruitcentre, el conseller ha procedit a visitar als expositors catalans amb presència a la Fira Fruit Logística, i ha presidit l’acte de cloenda de les Trobades Empresarials Fruit Logística 2014 organitzades per PRODECA. amb operadors de fruita dels mercats convidats, Orient Mitjà i Amèrica del Sud; i posteriorment el sopar amb expositors i visitants catalans en motiu de certamen.
 
El Departament, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), ha organitza la participació de 16 empreses productores i exportadores de fruita, en el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, Fruit Logística, que se celebra a la capital alemanya del 5 al 7 de febrer..
 
L’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa.
 
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat com el líder mundial en aquest sector, i en la darrera edició del qual hi van participar 2.566 expositors representants de 78 països, amb una afluència de 58.000 visitants procedents 130 països, de l’àmbit de la comercialització, la importació i la distribució.
 
Empreses participants:
 
Actel SCCL | Lleida
Afrucat | Lleida
Afrucat – Oki | Lleida
Baró e Hijos SL | Albatàrrec (Segrià)
Central Distribuidora de Frutas y Hortalizas | Barcelona
Copa Trading SA | Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben | Lleida
Efoodprint Services SL | Juncosa (Les Garrigues)
Font Badia SL - Fruites Font | Torres del Segre (Segrià)
Fruits de Ponent SCCL | Lleida
Frutas Diego Martinez | Barcelona
Frulesa |  Vilanova de la Barca (Segrià)
IGP – Girona Fruits SCCL | Bordils (Gironès)
IGP – Giropoma SL | Ullà (Baix Empordà)
Kopfsalat Trade SL | Barcelona
Viyefruit SA | Alcarràs (Segrià)
 
 
En aquesta edició, com a novetat, PRODECA ha organitzat unes trobades empresarials amb operadors de fruita d’Orient Mitjà i Amèrica del Sud, en l’espai de l’estand “Catalunya Meeting Point”.
 
Empreses participants en les jornades:
 
Actel, SCCL | Lleida
Baro e Hijos SL | Albatàrrec (Segrià)
Caberol | Acarràs (Segrià)
Central Distribuidora de Frutas y Hortalizas | Barcelona
Copa Trading, SA | Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben | Lleida
Fruits de Ponent, SCCL | Lleida
IGP – Giropoma SL | Ullà (Baix Empordà)
La Fruta del Palacio | Lleida
Viyefruit SA | Alcarràs (Segrià)
 
 
Tot i l’àmplia representació estrangera, Alemanya és el país de més influència d’aquesta fira, i també el principal mercat de destinació de les exportacions catalanes de fruita, seguit de França, Itàlia, Portugal, Grècia, els Països Baixos, i Bèlgica. Els països de l’Est d’Europa en pera i fruit de pinyol i els països àrabs en poma han evolucionat cap a una demanda a l’alça en els últims anys.
 
La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia del país i un dels pilars de la seva internacionalització.
 
En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 58% les vendes de fruita de pinyol a l’exterior, desbancant Itàlia com a líder en exportacions i la fruita catalana està present en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat. A octubre de 2013, les exportacions de poma se situaven en 58.906 tones, les de pera en 68.879 tones, les de préssec en 158.810 tones, i les de nectarina en 152.741 tones.
 
Pel que fa als mercats de destinació de les exportacions de fruita de Catalunya, els principals són França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Baixos, tot i que Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els darrers anys.
  
Val a dir que Fruit Logística té lloc tot just després de SmartFruit IPM International Congress, una iniciativa conjunta del Departament, els productors de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, que naix amb l’objectiu d’incrementar el valor de la producció en tota la cadena i que, del 2 a 4 de febrer, ha aplegat, a Barcelona, productors agraris, assessors, serveis fitosanitaris i investigadors de diferents punts del món a l’entorn de la gestió integrada de plagues, amb l’objectiu d’aprofundir en una agricultura sostenible mediambientalment i econòmica.
 
La coincidència de dates de SmartFruit IPM International Congress i Fruit Logistica permet que, durant una setmana, Europa esdevingui un atractiu per als professionals del sector fructícola, que, en l’eix Barcelona – Berlín, poden fer-se una idea completa de la producció més avançada i la comercialització d’un dels sectors més dinàmics de l’economia europea.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

4  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 69

Una altra imatge dels actes d'avui,a Fruit Logística.

Una altra imatge dels actes d'avui,a Fruit Logística.
JPG | 78

El conseller Josep Maria Pelegrí i el seu homòleg de Múrcia.

El conseller Josep Maria Pelegrí i el seu homòleg de Múrcia.
JPG | 97

Dossier de Fruitcentre.

Dossier de Fruitcentre.
PDF | 643