Territori i Sostenibilitat presenta a Andorra el Pla d'Ajuda a la Vialitat Hivernal

query_builder   5 febrer 2014 13:59

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat presenta a Andorra el Pla d'Ajuda a la Vialitat Hivernal

  • El Departament disposa aquesta temporada de 127 màquines llevaneus i 64 punts d’emmagatzematge a tot el territori de sal per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades
 
  • En la temporada passada, les màquines van recórrer més de 122.000 quilòmetres durant un període de 150 dies en operacions tant preventives com de neteja de neu
Màquina llevaneus
El Departament Territori i Sostenibilitat participa aquesta setmana a Andorra en el XIVè Congrés Internacional de Vialitat hivernal a Andorra, organitzada per l’Associació Mundial de la Carretera. En aquestes jornades, la Generalitat exposarà els plans d’actuació que desenvolupa anualment i els mitjans de què disposa per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades.
 
Territori i Sostenibilitat activa cada any, entre mitjan novembre i mitjan abril, el Pla d’Ajuda a la Vialitat Hivernal amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades. Aquest programa consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, els equips de vialitat hivernal van invertir més de 20.150 hores, amb més de 70.000 quilòmetres recorreguts en operacions preventives i 52.500 en operacions curatives.
 
Per desenvolupar aquestes tasques, el Departament disposa, aquesta temporada, de 127 màquines i 64 punts d’emmagatzematge de sal –amb una capacitat total de prop d’11.000 tones. Aquests mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, per mitjà de 37 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori. Catalunya té actualment uns 12.063 quilòmetres de xarxa viària, dels quals la meitat són de titularitat de la Generalitat.
 
En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer en total fins a 4.000 quilòmetres per a dur a terme les operacions que corresponguin. El nombre d’incidències és força variable d’un any a un altre, atès que depèn de les condicions meteorològiques; de mitjana, es produeixen a Catalunya cada temporada unes 120 incidències per gel a les calçades, 200 per neu, i 4 per allaus.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat activa el Pla d’Ajuda a la Vialitat Hivernal 150 dies l’any i participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus) que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.
 

2  

Imatges

Mapa centres conservació

Mapa centres conservació 95

Mapa mitjana anual dies neu

Mapa mitjana anual dies neu 97

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 113

Fotografia

Fotografia
JPG | 130

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined