Agricultura

Presentació de l'emprenedoria en olivicultura i viticultura: sessió pública d'informació

El Departament d'Agricultura continua impulsant l'emprenedoria en el sector agroalimentari

query_builder   6 febrer 2014 10:49

event_note Nota de premsa

Presentació de l'emprenedoria en olivicultura i viticultura: sessió pública d'informació

El Departament d'Agricultura continua impulsant l'emprenedoria en el sector agroalimentari

FOTO WEB
 
El Centre de Capacitació Agrària de Gandesa (ECA) acull aquest divendres, 7 de febrer, a partir de les 11:00 hores, la presentació de l’emprenedoria en Olivicultura i viticultura, que ja és la setzena emprenedoria que el Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), tenen previst començar el proper mes de d’abril de 2014.
 
L'objectiu de la sessió informativa és exposar el projecte d'aquesta emprenedoria i alhora conèixer els fructicultors interessats en la mateixa, per a posteriorment seleccionar els emprenedors que en formaran part d'acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
 
La finalitat del Departament i de la FCAC amb aquests projectes és impulsar l’emprenedoria en el sector agroalimentari i en aquest cas incentivar els joves emprenedors com a motor de desenvolupament dels sectors de l’oli i del vi. Així, en aquesta emprenedoria s’obrirà espais a què els emprenedors coneguin les potencialitats de desenvolupar l’enoturisme i l’oleoturisme
 
 
Projectes d’emprenedoria
 
El Departament, conjuntament amb la FCAC, organitzen cursos d'emprenedoria en diferents sectors agraris, una nova mostra de col·laboració público-privada, amb l'objectiu, en aquest cas, d'aportar els coneixements i les experiències necessàries per a què els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
 
La metodologia d’aquests cursos és activa, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitza visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i formes de fer avançar els projectes. Dins de la seva programació, també s’inclouen taules rodones, grups de treball i debats, per a intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor forma de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
 
Les emprenedories tenen un programa de 240 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tècnico-econòmica (73 hores), la producció específica del sector (70 hores, incloent visites i viatges tècnics), i l’àmbit de l’empresa (57 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització). I, habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, de 10:00 hores a 14:00 i de 15:00 a 17 hores.
 
Un cop finalitzada cada emprenedoria es realitza els seminaris d’emprenedoria per a poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per a mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per a adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
 
Les emprenedories realitzades fins a la data són:
 • Porcicultura, duta a terme dins del Pla Pilot FCAC i finalitzada l'any 2008.
 • Fructicultura, realitzada a l'ECA d'Alfarràs i acabada l'any 2009.
 • Vitivinicultura i Cellerisme, feta a l'ECA de l’Empordà i acabada el 2009.
 • Viticultura, duta a terme a l'ECA Mas Bové i que va finalitzar l'any 2009.
 • Porcicultura II, feta a l'ECA de Tàrrega i que va acabar l'any 2010.
 • Olivicultura, realitzada a l'ECA de les Borges Blanques i finalitzada l'any 2010.
 • Viverisme, que es va dur a terme a l’ECAF de Santa Coloma de Farners i que va finalitzar l’any 2010.
 • Producció Agrària Ecològica, que es va dur a terme a l'ECA de Manresa i que va acabar el 2011.
 • Fructicultura II, duta a terme a l'ECA de l’Empordà i finalitzada el 2012.
 • Vaquí de llet, realitzada a l’edifici “El Sucre” de Vic i acabada l’any 2012.
 • Fructicultura III, efectuada a l’ECA d’Alfarràs, i que va finalitzar el 2013.
 • Vaquí de llet II, realitzada a l’ECAF de Santa Coloma de Farners, i que també ha acabat el 2013.
 • Olivicultura II, que es fa a l’ECA d’Amposta i està en curs actualment.
 • Explotacions agràries extensives, s’està realitzant a l’ECA de Tàrrega.  
 • Horticultura, s’està fent actualment a l’Oficina Comarcal del Departament al Maresme, a Vilassar de Mar.  
 
Per a qualsevol informació complementària o per a confirmar l'assistència a l’esmentada sessió informativa: Carles Pedrós Bonjorn (telèfon 973 31 07 15 o carles.pedros@gencat.cat).
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Foto.

Foto.
JPG | 50