• El cap de l’Executiu ha inaugurat avui a Terrassa el nou Màster de Cinematografia de l’ESCAC i la nova seu de l’empresa de producció i serveis d’embalatge Embamat
  • El president ha defensat la taxa a operadores d’Internet destinada a reforçar el sector audiovisual i espera tenir el suport parlamentari necessari per aprovar-la
El president Mas, en un moment de la visita a l'ESCAC
El president Mas, en un moment de la visita a l'ESCAC
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat avui Terrassa, on ha inaugurat el Màster en Cinematografia de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), i les noves instal·lacions de l’empresa Embamat, dedicada a la producció i serveis d’embalatge. Durant aquest segon acte, el cap de l’Executiu ha subratllat que “estem en les bones condicions per poder ser l’economia locomotora no només de l’Estat espanyol, sinó del conjunt del sud d’Europa”, però ha afegit que “ens falten els instruments per poder fer d’aquest un país referent i capdavanter”.
 
Artur Mas ha explicat que, malgrat que el 2013 “no va ser un bon any”, Catalunya va acabar l’exercici “liderant la creació d’ocupació, primer gran objectiu del nostre país, el més urgent i necessari; liderant l’exportació, liderant el turisme estranger, liderant la captació d’inversió estrangera no financera; liderant el registre de patents i liderant la captació de fons específics europeus per a projectes de recerca i investigació a casa nostra”.  
 
Per aquest motiu, el president ha afirmat que de tot el sud d’Europa, “Catalunya avui és el territori més ben preparat i amb més possibilitats per fer un salt endavant important en el terreny econòmic, que comporta també el progrés i el benestar social”. Artur Mas ha afegit que, malgrat que Catalunya “té molts actius i molts aspectes positius en moltes disciplines, li falten instruments”.La batalla en la qual està immers aquest país és una batalla bàsicament d’instruments, per donar-li força i empenta per anar més embalats, amb més capacitat de ser locomotora i d’anar endavant”, ha reblat.
 
El president ha clos el seu discurs agraint als responsables d’Embamat el suport que dóna al país, perquè “en aquest moment en què les condicions són molt complexes, el fet que també des del món empresarial s’estigui en el dia a dia, empenyent d’una manera clara per fer avançar el conjunt del país és molt important”. Artur Mas també ha donat les gràcies a aquests empresaris per donar al país “una visió internacional, no una visió tancada, ni provinciana, ni aïllada, com alguns pretenen explicar o inculcar” i ha subratllat la identitat i la mentalitat catalana centenària de “ser presents a Europa, al Mediterrani i a tot el món”.
 
80è aniversari d’Embamat
 
Prèviament als parlaments inaugurals, el president ha fet un recorregut per les diferents naus de la nova seu d’Embamat, acompanyat del director general de l’empresa, Jordi Amat; del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
 
Embamat és una empresa fundada l’any 1934 a Terrassa i té els seus orígens en una serradora del centre de la ciutat. Actualment, la companyia compta amb tres plantes productives a Catalunya: la de Terrassa, seu central del grup dedicada a la fabricació d’embalatge rígid i semirígid; la comercialització de materials i productes d’embalatge i l’embalatge de maquinària de client per explotació fins a 50 tones; una altra a Sant Esteve de Sesrovires, dedicada al packing i picking a tercers; i una tercera a la Selva del Camp, que ofereix serveis externalitzats d’embalatge in situ a les instal·lacions del client.
 
Les noves instal·lacions a Terrassa ocupen una superfície de 18.000 metres quadrats, distribuïts en oficines i tres naus: magatzem, fàbrica i serveis d’embalatge, i 17.000 metres quadrats de patis exteriors. La nova seu incorpora una important aposta tecnològica, que permet a Embamat ampliar la seva oferta de productes. Així, s’ha introduït un innovador sistema d’impressió que permet la personalització d’embalatges amb qualitat fotogràfica i que imprimeix sobre qualsevol material amb alta definició, o un sistema semiautomatitzat per a la producció d’embalatges que permet més flexibilitat i rapidesa per la fabricació en sèrie.
 
La companyia és proveïdora de més de 1.500 empreses, i l’any 2012, la xifra de negoci va ser de 13,5 milions d’euros. Més d’un 10% de la seva facturació correspon a les seves exportacions, concretament a Itàlia, França, la República Txeca i Polònia.
 
Visita a l’ESCAC
 
Prèviament, durant la visita que ha fet el president a les instal·lacions de l’ESCAC, ha destacat que aquesta escola “s’ha convertit en un referent a nivell europeu i mundial des del punt de vista de la formació de qualitat i d’excel·lència”. En aquesta línia, ha subratllat que “hem de superar les fronteres clàssiques del nostre món tradicional i entendre que el que ens juguem com a país ens ho juguem a Europa, a la Mediterrània i al món en general”. “No hi ha gaires països tan petits com Catalunya demogràficament que siguin tan capaços de projectar-se amb força al món”, ha reblat.
 
El cap del Govern ha aprofitat l’acte per defensar la taxa a les operadores d’Internet destinada a fomentar i reforçar el sector audiovisual. Ha explicat que “nosaltres ja posem la cara, si a algú no li agrada, perquè la gent del món del cinema tingui un camí de futur i sàpiga que el que fa és apreciat i valorat”, però ha advertit que aquests ingressos hi seran “si tenim els suports parlamentaris que hem de tenir”, perquè aquest impost l’ha d’aprovar el Parlament de Catalunya.
 
El president ha felicitat l’ESCAC per la “molt bona feina que està fent” i ha remarcat la “capacitat creativa i la qualitat” del sector audiovisual català, i ha dit que aquesta escola “n’és una prova”.
 
En el decurs de l’acte, s’ha commemorat també el 20è aniversari de l’Escola i s’ha inaugurat el Curs de construcció efímera per a cinema i mitjans audiovisuals, uns nous estudis que endega aquest any el centre, i que oferirà als alumnes coneixements de les diferents fases d’execució d’un projecte de Direcció Artística d’una producció cinematogràfica.
 
L’ESCAC va néixer fa 20 anys com un centre de formació professional liderat per Josep Maixench. Actualment aquesta Escola està adscrita a la Universitat de Barcelona i és l’únic centre de l’Estat que imparteix el títol de Grau en totes les especialitats que ofereix: guió, producció, direcció, direcció de fotografia; muntatge, postproducció digital, so, direcció d’art i documental.
 
Més de 1.600 alumnes de 23 nacionalitats diferents han passat per les aules de l’ESCAC des de la seva fundació, i d’aquest centre han sortit destacats professionals, com els tres premis Goya a millor direcció novell en les últimes 5 edicions, i també directors, com J.A. Bayona (L’impossible); Kike Maíllo (Eva), o Mar Coll (Tres dies amb la família). Dels darrers Premis Gaudí, també vénen de l’ESCAC fins a cinc premis, entre ells, millor pel·lícula en llengua no catalana Los últimos días, amb Àlex Pastor, antic alumne, i David  Pastor, o millor protagonista femenina, Nora Navas.
 
D’altra banda, l’ESCAC compta amb la seva productora pròpia, Escándalo films, que ha guanyat més de 400 premis internacionals amb els treballs realitzats pels seus alumnes. Destaquen el sol de plata del festival de cinema publicitari de Sant Sebastià i el premi al millor curtmetratge internacional entregat pel Festival Internacional de Sundance (2006).
 
A l’acte d’aquest matí, a més del president Mas hi han intervingut l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el director de l’ESCAC, Sergi Casamitjana. També hi ha assistit el delegat del Govern a Barcelona, Fernando Brea.

4  

Imatges

Acte ESCAC

Acte ESCAC 478

Visita ESCAC

Visita ESCAC 464

Visita Embamat

Visita Embamat 405

Visita Embamat

Visita Embamat 464