En el transcurs del Ple del Parlament celebrat avui, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat que "el principal objectiu del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya és el de sumar esforços per combatre l'impacte de la crisi econòmica sobre les persones, reforçant tots els mecanismes de detecció i prevenció i prioritzant els recursos disponibles envers la inclusió social".
 
Munté ha recordat, que "venim treballant des del conjunt del Govern en aquest pacte ja fa temps, al costat de les entitats socials i municipalistes i col·legis professionals, que integren el grup de treball que va originar un document de propostes d'actuació i, posteriorment, un document de bases del Pacte".
 
A Catalunya la taxa de risc de pobresa l'any 2011, segons dades de l' Idescat, era del 19,1%. L'any 2006 era del 19%.  Pel que fa a la població menor de 16 anys és del 26,4%. I el 2006, d'un 22,2%. "O sigui que les situacions són ara més complexes, ben segur, però en èpoques de bonança econòmica no es van corregir aquestes anomalies, no es van reduir les taxes de pobresa i desigualtat, ni es van trobar solucions reals als problemes d'integració i inserció social. Són molts els que així ho manifesten (Informes del CAPSIF, Manifest IV Congrés Taula del Tercer Sector, Informes de FEDAIA, Unicef...)” ha destacat la consellera.
 
Neus Munté ha volgut insistir que "el moment actual obliga a una actuació conjunta de país". En la proposta del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya es concreten totes les mesures i actuacions que es desenvoluparan fins el 2016, amb 5 grans eixos:
 
  • Pobresa i inclusió social en la infància i l’adolescència
  • Cobertura de les necessitats bàsiques
  • Ocupació
  • Habitatge
  • Àmbit relacional i comunitari
 
Un total de 148 actuacions, amb més de 181 indicadors de seguiment, i un pressupost global de més de 850 milions d’euros. L'increment, en el pressupost recentment aprovat pel 2014, de partides com les de la RMI, les beques menjador, l'habitatge social o les accions de lluita contra la pobresa, nodreixen i reforcen aquest Pacte.
 
El Pacte té un eix prioritari i específic de lluita contra la pobresa infantil i s’hi destinaran més de 218 milions d’euros. Estem parlant de millorar la protecció d'infants i joves en situació de vulnerabilitat, mitjançant polítiques educatives, sanitàries i de salut.
 
En aquest punt, la consellera de Benestar Social i Família ha anunciat, que "dins d'aquest eix d'infància, permeti'm fer esment, concretament, a la dotació addicional de 3 milions d'euros que des del departament que represento destinarem a programes que permetran reforçar els centres oberts i altres serveis d'atenció diürna, fora de l'horari escolar, ampliant el nombre de places i la cobertura d'aquests serveis els mesos d'estiu, allà on la demanda ho requereixi. Tot això en estreta col·laboració amb les entitats socials i el món local.  Així com repetir actuacions ja encetades amb èxit el passat 2013: el programa "jugar i llegir" als centres cívics o la reserva de places d'albergs per a famílies vulnerables, en el programa "L'estiu és teu", per citar alguns exemples".
 
La consellera ha expressat la seva voluntat, que "la proposta de Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, que es va presentar dimecres passat, aconsegueixi la necessària implicació i participació dels agents socials, grups parlamentaris i entitats".