• El conseller d’Agricultura proposa al Parlament de Catalunya demanar la supressió de les direccions generals de l’Estat vinculades al desenvolupament rural ja que segons Montoro l’Estat no té competències en la matèria
 
  •  “No cal sortir de la Unió Europea per no tenir diners de la UE, només cal quedar-nos aquí tal com estem i veure com l’Estat espanyol ens treu els diners de la PAC que necessiten els agricultors i els pagesos d’aquest país i que vostès estan negant en aquests moment”.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha denunciat avui durant la sessió de control al Govern del  Parlament de Catalunya en resposta a dues preguntes orals sobre l’estat de l’agricultura a Catalunya i sobre el desenvolupament rural  els efectes negatius de la política agrària que impulsa l’Estat i que es concreta en una reducció brutal de les aportacions que corresponen al tram que aporta l’Estat al PDR (Pla de desenvolupament rural) vinculat a la Política agrària comuna.
 
Pelegrí ha remarcat  les interpretacions interessades del PP respecte a tot allò que té a veure amb el Govern de Catalunya, sigui en relació a la política agrària o a la consulta sobre el dret a decidir “a la que aquest país té dret i aquest país necessita i que el Govern de l’Estat no permet“.
 
Pelegrí ha manifestat el següent:
 
La realitat acaba de superar la ficció. Fa uns moments el ministre Montoro acaba d’anunciar al Senat que la retallada del 30% de les aportacions de l’Estat al desarrollo rural és perquè no és un tema que no es de la seva competència". Diu el ministre Montoro que el desenvolupament rural no és un tema de competència de l’Estat.
 
Si es així... perquè no m’expliquen "per què l’Estat ha fet un PDR estatal, si no té competència?  Perquè l’Estat es reserva 300 milions d’euros per al PDR estatal que no vol donar a les comunitats autònomes? Això es un insult a la intel·ligència, un menysteniment a la legislació i al sentit comú i un menysteniment al envers el desenvolupament rural d’aquest país."
 
"Emplaço a que aquest Parlament presenti un interpel·lació al Parlament perquè l’Estat elimini totes les direccions generals de l’Estat que fan referència al desenvolupament rural" ja que segons ells no tenen competències en desenvolupament rural.
 
"No cal sortir de la Unió Europea per no tenir diners de la UE, només cal quedar-nos  aquí tal com estem ara i veure com l’Estat espanyol ens treu els diners de la PAC" que necessiten els agricultors i els pagesos d’aquest país i que vostès estan negant en aquests moment.
 
"És una vergonya el tracte que el Govern Rajoy estan donant al món rural català".
 
"Podem perdre entre 110 i 140 milions d’euros per culpa de l’Estat i això són diners haurien d’anar directes a incorporació de joves agricultors, a la modernització i als plans de millora i a la competitivitat del sector.”
 
El conseller ha deixat clar quin és el full de ruta que segueix el Govern, els acords del Ple monogràfic sobre l’agricultura del 2010, i ha posat en valor la fortalesa del sector que, contràriament a les crítiques del PP, “manté uns indicadors positius com l’increment de la renda agrària que ha pujat el 2013 per tercer any consecutiu, la bona evolució de les exportacions que pràcticament arriben e l’equilibri de la balança comercial de Catalunya o l’increment de més del 12% de la producció del sector porcí, el sector més potents de la producció agrària catalana".
 
Pelegrí ha destacat que el sector és sòlid i creix malgrat les polítiques del PP que posen en risc la seva competitivitat i ha afirmat amb rotunditat que “si Catalunya perd 140 milions d’euros és única i exclusivament per una decisió unilateral del govern de l’Estat“.
 
 

1  

Vídeos

Vídeo de la intervenció del conseller