Enric Vendrell explica a les Terres de l'Ebre la diversitat religiosa i l'acció de la Generalitat en la matèria

query_builder   13 febrer 2014 18:22

event_note Nota de premsa

Enric Vendrell explica a les Terres de l'Ebre la diversitat religiosa i l'acció de la Generalitat en la matèria

Posteriorment a la trobada amb els mitjans de comunicació, el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat s’ha reunit amb representants de les comunitats islàmiques Al Fath de Tortosa i de Roquetes, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.
Enric Vendrell, entre el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i la directora territorial del Departament, Rosa Peig.
El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, s’ha reunit aquest vespre amb els mitjans de comunicació convocats a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Tortosa. És el primer dels viatges que ha decidit fer per explicar des de les diferents demarcacions territorials les actuacions de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) en la gestió de la diversitat religiosa.
 
“Haig de voltar per descobrir, per conèixer in situ. Perquè el país és molt viu i molt ric en l’àmbit religiós”, ha assenyalat Vendrell. “Com que partim d’un problema important d’ignorància, tendim a posar-hi distància i per desmuntar tòpics i prejudicis  la primera i més important línia de treball és la formació. Perquè el coneixement de la diversitat ens farà normalitzar la situació”, ha reblat el director general d’Afers Religiosos.
 
Vendrell ha destacat que en ocasió del seu nomenament el passat mes de juny, la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, li va transmetre la seva voluntat d’estendre la formació en matèria de diversitat religiosa a tots els funcionaris i empleats públics de la Generalitat, així com dels ens locals.
 
Aquest hivern, la DGAR continua oferint cursos formatius amb el doble objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa a Catalunya i de facilitar eines i criteris per a una gestió adequada d’aquesta diversitat. Després de l’èxit dels cursos oferts a Barcelona, Tarragona i Girona, es faran al febrer a Lleida i al mes de març a Tortosa (previstos pels dies 11, 13, 18 i 20, de 10.00 h a 14.00, a la seu dels Serveis Territorials al Palau Oliver de Boteller).
 
Pel que fa a la diversitat religiosa a les comarques de les Terres de l’Ebre, Enric Vendrell ha explicat que els centres de culte catòlics representen més del 85% sobre el total. Les minories amb més presència són les esglésies evangèliques (6,02%) i les comunitats islàmiques (4,17%), encara que la presència de les minories religioses és força irregular en les diferents comarques. Així, mentre que  a la Terra Alta les comunitats no catòliques representen poc més del 2% sobre el total, al Montsià aquest percentatge s’eleva fins al 34%.
 
Possibilitar la visibilitat
 
D’altra banda, Enric Vendrell ha avançat que entre les diferents línies d’ajuts previstes de publicar al DOGC properament hi figuren objectius d’ajut a la recerca i també ha subratllat la novetat de la inclusió de mitjans de comunicació com a destinataris d’aquests ajuts, amb la finalitat que es facin ressò de la diversitat religiosa del país i possibilitin així la seva visibilitat.
 
Felicitació als musulmans i a l’alcalde Bel
 
En acabar la trobada amb els mitjans de comunicació, Vendrell s’ha reunit per primera vegada amb representants de la Comunitat de la Mesquita ‘Al Fath’ de Tortosa i de la Comunitat Islàmica de Roquetes.  En presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la directora territorial del Departament de Governació i Relacions Institucionals a les Terres de l’Ebre, Rosa Peig, Enric Vendrell ha tramès la seva felicitació personalment per l’acord conjunt a què van arribar per reubicar la mesquita. “La Generalitat felicita la comunitat musulmana de Tortosa i Roquetes per haver aconseguit consensuar la reubicació de l’auditori, cosa que no passa a tot arreu. Per  això poso com a exemple a Tortosa. Volem viure les religions amb normalitat, quelcom que implica al Govern però també a les diferents comunitats, com heu estat capaços de fer vosaltres i l’alcalde Ferran Bel”, a afirmat Vendrell.
 
Els musulmans han explicat també que les comunitats que representen gaudeixen d’una gran diversitat, tant de procedència geogràfica i com de pràctica religiosa, i que malgrat les diferències han volgut i han pogut trobar punts en comú fins assolir l’èxit de la reubicació de la mesquita.
 
A la reunió han assistit 5 representants musulmans, entre els quals Ali Briki Bkiri, per part d’Al Fath, i Brahim Nasseredine, per part de la de Roquetes; a més de Mohamed Ait Abou, mediador de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI), que va participar en la negociació per al trasllat de la mesquita.
 
En acabar la reunió, han fet una visita conjunta  al nou oratori islàmic, situat al Polígon Pla de l’Estació, carrer La Nou, 4-6, de Tortosa, que serà inaugurat properament.

1  

Imatges

Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre; Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos; Rosa Peig, directora territorial del Departament

Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre; Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos; Rosa Peig, directora territorial del Departament 2242

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined