Cremes controlades al Parc Natural del Delta de l'Ebre

query_builder   13 febrer 2014 09:50

event_note Nota de premsa

Cremes controlades al Parc Natural del Delta de l'Ebre

Moment de la crema al Parc Natural del Delta de l'Ebre
Moment de la crema al Parc Natural del Delta de l'Ebre
Es tracta d’una eina de gestió i planificació per evitar que aquest ambient esdevingui massa tancat i rebaixi la seva diversitat i capacitat d’acollida
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural executa durant el mes de febrer 2014 cremes controlades al Parc Natural del Delta de l’Ebre. L’objectiu de les cremes és reduir l’acumulació de biomassa i matèria orgànica en ambients humits que actualment compromet el moviment de la fauna que hi habita.
 
Aquest Pla, que es desenvolupa anualment entre l’1 i el 28 de febrer, és una eina de gestió clau per a regenerar ecosistemes humits i millorar els hàbitats protegits.
 
Per a l’any 2014 s’han definit 7 unitats d’actuació que inclouen 87,8 hectàrees. Igualment, es treballa amb la possibilitat d’incloure per a aquesta anualitat una finca de gestió privada on els darrers anys no s’han fet cremes. Les feines, les executarà personal del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i del Cos d’Agents Rurals, amb la direcció i coordinació del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals i els tècnics del Parc Natural.
 
El Parc Natural del Delta és la major zona humida de Catalunya i constitueix un dels espais més importants de la Mediterrània. Al 1983 la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del Parc Natural i des de llavors s’ha vetllat per complementar els usos tradicionals i la protecció de la natura.
Una altra imatge d'una de les cremes al Parc Natural del Delta de l'Ebre
Una altra imatge d'una de les cremes al Parc Natural del Delta de l'Ebre
En aquesta època de l’any la vegetació reuneix les condicions òptimes per a realitzar aquesta operació i no afecta el període reproductiu de les aus. L’objectiu d’aquesta planificació és evitar la crema de superfícies excessives sobre una zona en un mateix any. Per tal que l’impacte sigui el mínim possible, es cremen les zones designades de forma fraccionada en quatre o cinc anys.
 
El senillar és un ambient vegetal molt freqüent al delta de l’Ebre, dominat pel senill (Phragmites australis). El senill és una planta que, si les condicions són adequades, acaba per ocupar grans extensions i desplaça les altres espècies vegetals. La seva reproducció és bàsicament vegetativa, utilitzant els seus rizomes (arrels) per expandir-se, de forma que un nombre limitat d’individus poden ocupar una gran extensió de terreny.
 
Al Delta trobem senillars en molt bon estat al voltant de les basses, els antics arrossars i els marges del riu. Aquests són hàbitats potencials per a la nidificació d’aus com les de la família dels ardeids, els ràllids (polles i rasclons) i altres espècies d’aus que hi viuen i hi nidifiquen, com els sílvids (boscarles, mosquiters, tallarols...). A causa de la seva elevada productivitat, any darrere any es produeix una gran acumulació de matèria orgànica i restes de senill mort, associat a una manca d’oxigen, que produeix un envelliment progressiu d’aquesta comunitat.
 
El foc té un efecte positiu sobre el senillar perquè elimina restes vegetals mortes i el nou senill surt a la primavera amb més vigor. El Departament d’Agricultura realitza aquestes cremes conscient que són una eina de gestió que s’ha d’utilitzar amb precaució, a fi de no produir danys sobre tercers o a la mateixa vegetació o fauna.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 

3  

Fitxers adjunts

Fotografia d'una crema PNDE

Fotografia d'una crema PNDE
JPG | 4292

Fotografia d'una crema

Fotografia d'una crema
JPG | 2792

Punts de cremes al PNDE

Punts de cremes al PNDE
PNG | 972

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined