L'activitat gripal a Catalunya continua disminuint

query_builder   13 febrer 2014 18:44

event_note Nota de premsa

L'activitat gripal a Catalunya continua disminuint

La incidència és de 228 casos per cada 100.000 habitants
La incidència de la grip evoluciona com cada hivern
 
El passat 15 de gener, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va declarar l’epidèmia de grip. Fa dues setmanes l’epidèmia va arribar fins a un màxim de 422 casos per cada 100.000 habitants i des de llavors l’activitat ha començat a disminuir. Durant aquesta darrera setmana, l’activitat epidèmica ha baixat fins arribar a una incidència de 228 casos per cada 100.000 habitants, segons el que s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 11 hospitals sentinella declarants distribuïts arreu del país.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de professionals de la salut donarà resposta als dubtes de salut i els oferirà consells sanitaris.
 
Es manté l’activitat dels centres sanitaris
 
Al llarg de la darrera setmana, tant les visites ateses per síndrome gripal com les visites a domicilis presenten una tendència al descens de l’activitat que reflexa el descens de l’onada epidèmica d’aquesta temporada.
 
Durant la darrera setmana el nombre d’urgències ateses als hospitals d’aguts ha estat molt similar a la setmana anterior (63.462 urgències, que suposen un augment del 0,43%), mentre que el nombre d’urgències ingressades ha disminuït lleugerament (6.639 urgències ingressades, que suposa una reducció de l’1,48%). El nombre d’urgències ateses és inferior al de la mateixa setmana de l’any passat (-1,47%) mentre que les urgències ingressades són superiors (suposen un augment del 0,79%).
 
Els hospitals infantils, si comparem amb la setmana anterior, han incrementat l’activitat de les urgències ateses (3.664 que representa un augment del 6,79%) i de les urgències ingressades (378 que representa un increment del 3,85%). Si comparem aquestes dades amb les de la mateixa setmana de l’any anterior, hi ha un augment del 8,05% i del 18,13%, respectivament.
 
Durant la darrera setmana s’han notificat 38 ingressos hospitalaris greus per virus de la grip. Des de principis d’octubre s’han registrat un total de 249 casos greus ingressats als hospitals.
 
L’activitat dels centres d'atenció primària (CAP) i l’activitat domiciliària es mantenen amb un lleu descens respecte a les activitats de la setmana anterior (742.999 visites als CAP i 24.701 visites als domicilis) i, pel que fa als centres d’atenció continuada (ACUT), les visites a aquests centres i als domicilis també han disminuït.
 
Aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 26.142 casos. El 44,4% s’han resolt telefònicament, donant informació i consell de salut. El 56,6% han requerit l’activació d’un metge a domicili o una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques.
 
El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en moments determinats a través d’accions per millorar el sistema d’informació a la població i als professionals, i per activar recursos addicionals.
 
Des del passat mes de desembre, el Servei Català de la Salut manté activat el PIUC, que enguany inclou el reforç de l’atenció continuada de l’atenció primària, l’increment en un 10% de les altes hospitalàries amb l’augment consegüent de la capacitat hospitalària, la potenciació de les hospitalitzacions domiciliàries i de l’activitat sociosanitària.
 
El PIUC estableix també reforçar les mesures preventives i l’aconsellament, tant pel que fa a la campanya de vacunació com de promoció de les accions d’autocura, incrementar el seguiment del malalt fràgil mitjançant el Programa d’atenció domiciliària per detectar-ne precoçment les descompensacions i les complicacions, i millorar de la coordinació territorial entre els diferents nivells assistencials.
 
Mesures de prevenció
 
La millor manera de protegir de la grip, reduir-ne les complicacions i evitar-ne la propagació és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l'acció més eficaç per protegir-se’n i protegir-ne els altres.
 
Mesures higièniques relatives a les persones
 • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
 • Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos).
 • Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
 • Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) ni altres objectes sense netejar-los adequadament.

 

Mesures higièniques relatives als espais
 • Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.
 • Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que els alumnes utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d'ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.).
 • A les escoles bressol, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.
 • Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit.
 • Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
 
Com s'han de cuidar les persones que tenen grip
 
Recomanacions generals per a les persones amb grip:
 • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
 • No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
 • Descanseu i feu repòs.
 • No deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
 • Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs, ja que quan tossiu augmenta la irritació de la gola i la tos. Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre.
 • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
 • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d'haver tossit o esternudat.
 • Si creieu que esteu malalts, quedeu-vos a casa i truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Per a més informació:
 
Canal Grip del Canal Salut
undefined
undefined
undefined
undefined