• Aquest nou llegat el formen mecanoscrits i proves prèvies no editades sobre cultura popular i tradicional, contingudes en quatre capses d’arxiu
  •  L’any 1989, el Departament de Cultura va iniciar el procés de recuperació del fons documental de Joan Amades, procés que s’ha implementat en fases successives
 
El Llegat Consol Mallofré completa el Fons-Arxiu Joan Amades
El Llegat Consol Mallofré completa el Fons-Arxiu Joan Amades
El Departament de Cultura ha rebut avui una representació de l’Associació Cultural Joan Amades, amb la qual ha formalitzat l’acte de de donació del Llegat Consol Mallofré, constituït per un material documental, mai editat, vinculat al Fons Joan Amades, i que en completa la seva Biblioteca-Arxiu.
 
L’acte de formalització de la donació del Llegat Consol Mallofré ha tingut lloc a la seu del departament, on el conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha rebut la delegació de l’Associació Cultural Joan Amades, integrada pel president d’aquesta associació, Amadeu Carbó;  Josep Maria Gol i Griselda Karsunke. A l’acte també hi han estat presents el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verònica Guarch, i l’especialista en el Fons Amades del  Servei de Recerca i Protecció, Antoni Serés. 
 
El conseller ha destacat que “la història d’aquest llegat és molt exemplificadora d’algun dels aspectes que constitueixen la cultura catalana, ja que és la sumad’un esforç extraordinari personal com el de Joan Amades, de la feina de l’Associació Cultural Joan Amades per preservar aquest llegat i del paper de l’Administració, que se’n fa càrrec, que cuida i cuidarà amb absoluta disposició el que això significa”.
 
El  president de l’associació Cultural Joan Amades, Amadeu Carbó, també ha recordat la figura de Consol Mallofré, de qui n’ha recordat “el seu paper com a veu i ulls de Joan Amades”, que ha suposat una figura essencial per a la pervivència de la seva obra, “en la qual, malgrat ser una tasca d’autor, també hi ha estat sempre present la seva aportació”   
 
El Fons Amades és el recull documental aplegat per Joan Amades (Barcelona, 1890-1959, folklorista) que constitueix un dels elements claus per a la interpretació i l’estudi de la cultura tradicional catalana, principalment dels segles XIX i XX. Està configurat per impresos, amb imatges i textos de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana dels segles XVII, XVIII i XIX. L’obra de Joan Amades com a folklorista se sustenta, en bona part, en aquest ampli compendi d’informacions i coneixements que s’atresoren en el fons documental que ell mateix va recopilar al llarg de la seva vida i que avui gestiona la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
 
Per a la seva preservació ha estat cabdal la tasca de Consol Mallofré, cunyada i col·laboradora de Joan Amades, la qual al llarg de molts anys ha fet de pont d’enllaç amb el departament de Cultura per tal que aquest hagi pogut completar i ser dipositari final del fons del folklorista i que ha realitzat una funció molt rellevant per a preservar la seva unitat .
 
Recuperació del fons

L’any 1989, el Departament de Cultura va iniciar el procés de recuperació del fons documental de Joan Amades, procés que s’ha implementat en fases successives. Després de diferents contactes i de la localització i comprovació de l’estat de conservació del fons documental, es va procedir a inventariar-ne el contingut, determinar el seu abast i magnitud i calibrar la seva importància.
 
La recuperació del fons es va materialitzar a través de la compra al senyor Ròmul Gavarró, que n’era el propietari, i a través de l’Associació Cultural Joan Amades. Aquesta entitat privada, que va ser fundada l’any 1995 per la mateixa Consol Mallofré, dipositària dels drets d’autor de Joan Amades, amb la finalitat de completar la publicació dels materials inèdits d’aquest folklorista i de divulgar els materials que ella havia conservat fins a la seva mort.
 
El 1997 se signà un conveni entre el Departament i l’Associació Cultural Joan Amades sobre cessió i dipòsit de la documentació de l’entitat amb l’objectiu de reunificar els materials del Fons Amades i posar-los unitàriament a l’abast dels estudiosos.
 
Incorporació del Llegat Consol Mallofré

L’any passat, l’Associació Cultural Joan Amades va oferir  al Departament de Cultura el Llegat Consol Mallofré, el qual vindria a completar la Biblioteca-Arxiu Joan Amades. Aquest nou llegat consta de forma majoritària de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular i tradicional, contingudes en quatre capses d’arxiu. Està integrat pels títols inèdits següents: Carlemany; El teatre de titelles a Catalunya; Auca del sol i de la lluna; Cara, mans i vista; Romanços d’animals; Xarranques; Romanços; Ventalls; Contes; Insectes– entomologia; Dites dels avis; Folklore; Naips i tarots; Sants cristos i santes creus; Llegendes de la Catedral; Llegendes de Montserrat; Quan jo anava a estudi; Pa i vi; Procedències màgiques; Llegendes de Castells ; El Graal; Llegendes de masies, i Teatre valencià de plaça.
 
Amb aquesta cessió, es culmina una labor de reunificació que també ha permès que el Departament de Cultura hagi pogut desenvolupar la catalogació bibliogràfica del fons, amb l’objectiu de facilitar-ne la consulta a tots els estudiosos interessats en el seu contingut. Alhora, també s’ha pogut tirar endavant tasques de difusió i impuls del coneixement fel fons, les quals s’han materialitzat amb la:
  • Commemoració del centenari del naixement de Joan Amades, l’any 1990, amb dues realitzacions cabdals d’aquella commemoració que van ser l’Exposició ‘El món de Joan Amades’ al Museu Marítim de Barcelona i la promoció d’una campanya institucional adreçada a les entitats i associacions de cultura tradicional que va obtenir un alt nivell de participació popular
  • ‘Els tresors de Joan Amades: la col·lecció d’imatge impresa de l’Arxiu Joan Amades’, al Palau Moja 2009

3  

Imatges

Moment de la signatura, amb part dels documents en primer pla

Moment de la signatura, amb part dels documents en primer pla 3551

Formalizació de la donació del Llegat Consol Mallofré

Formalizació de la donació del Llegat Consol Mallofré 3427

El conseller rep explicacions tècniques sobre els documents per part d'Antoni Serés, acompanyat per Griselda Karsunke, Amadeu Carbó i Josep Maria Gol

El conseller rep explicacions tècniques sobre els documents per part d'Antoni Serés, acompanyat per Griselda Karsunke, Amadeu Carbó i Josep Maria Gol 3714