- Més de 500 milions de persones a Europa poden connectar-se amb els serveis d’emergència mitjançant el 112
Cada 11 de febrer se celebra el Dia Europeu del 112 a fi de promoure el coneixement i bon ús d’aquest telèfon entre la ciutadania.
El 112 és l’únic número d’emergències europeu des de l’any 1991 i es pot utilitzar gratuïtament a 28 països de la Unió Europa. Més de 500 milions de persones a Europa poden connectar-se amb els serveis d’emergència mitjançant el 112.
L’objectiu d’aquest Dia Europeu del 112 és conscienciar els ciutadans sobre la seva existència i bon ús. Deprés de més de 20 anys de la seva creació, només un 27% dels europeus sap que aquest número el pot utilitzar a tota la UE. A Catalunya, segons dades del 2013 (CEO, 1ª onada 2013), el 60% de la població sap que el 112 és el telèfon únic d’emergències i el 80% dels ciutadans que l’han utilitzat valoren l’atenció rebuda pel telèfon 112 com a molt bé o bé. Amb tot, cal insistir a promoure’n el coneixement i una bona utilització.
A més dels països de la Unió Europea, el 112 és el telèfon d’emergències en d’altres països, com Israel, algunes regions de Rússia o Turquia. Properament s’implantarà a l’Índia.
És un número que requereix molt poques pulsacions, és fàcil de recordar i es pot marcar ràpidament des de qualsevol dispositiu telefònic.
112 a Catalunya
Aquest any ha estat el primer del telèfon 112 com a telèfon únic d'emergències en el territori de Catalunya un cop suprimits l’antic telèfon dels Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat. Atén en català, castellà, alemany, anglès i francès i a través d’una nova app mòbil, també les emergències de les persones sordes.
El telèfon d'emergències 112 disposa a Catalunya d'un sistema de geolocalització que permet localitzar les trucades procedents de telèfons mòbils amb més o menys cura en funció de la zona. En el cas dels fixos, un programa indica l'adreça del titular de la línia.
El 112 centralitza totes les trucades urgents per tal que qualsevol ciutadà pugui sol•licitar els serveis públics d'urgències sanitàries, d’extinció d’incendis i salvaments, de seguretat ciutadana i de protecció civil quan es trobi en una situació d’emergència: accidents, incendis, robatoris, agressions, violència masclista, rescats o catàstrofes.
Dóna resposta immediata les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
És un servei públic d’accés universal, gratuït i permanent per a tots els ciutadans des de qualsevol tipus de telèfon, fix o mòbil. L’organisme encarregat de prestar aquest servei d'atenció de trucades d'urgència és el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya.
Malgrat que el 98% de la població té cobertura mòbil, encara hi ha algunes zones del territori on no hi ha cobertura de cap companyia (parcs naturals, regions muntanyoses o zones despoblades). El CAT112, empresa pública que gestiona el telèfon d’emergències, ha posat en marxa un pla de senyalització amb punts de cobertura 112 de les zones on està garantida la cobertura de telefonia mòbil per poder fer la trucada d’emergència al 112 dins de les rutes que passen per zones d’”ombra” on no hi ha cobertura de cap mena.
Fins ara s'ha dut a terme la senyalització del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i de la Ruta del Cister (GR-175), que compten amb milions de visitants cada any. Aquesta tasca de senyalització s'estendrà a espais naturals de protecció especial que depenen del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa), a tota la xarxa de parcs gestionats per la Diputació de Barcelona, i a senders i refugis gestionats per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
Balanç del 112
El telèfon d’emergències 112 Catalunya:
• En total, va atendre l’any passat 2,8 milions de trucades.
• D’aquestes, 1,2 milions, un 43%, van ser trucades operatives, és a dir, que van ser generades per una emergència i van provocar l’activació d’algun tipus de recursos operatius.
• Més del 60% de les trucades ateses van ser per motius de seguretat i per assistència sanitària.
• Per territoris, el 62,5% del total de trucades tenen origen a la demarcació de Barcelona, el 10,7% a la de Tarragona, el 8,3% a la de Girona i finalment el 4% a la de Lleida.
• Els mesos en què es van atendre major nombre de trucades són els de juliol i agost i per la revetlla de Sant Joan.
• Per distribució horària, entre les 19 i les 21 hores, és el moment del dia en què, de mitjana, es reben més trucades.
El Telèfon d'Emergències 112 disposa d’un nou web www.gencat.112.cat i es va estrenar al 2012 a la xarxa social Twitter amb el compte @112 amb més de 15.000 seguidors.
Enguany, el CAT112 és finalista en els premis de l’European Emergency Number Association (EENA) en la categoria Outstanding Call Centre 112 Award 2014, on ha presentat el Centre CAT112 de Reus. Els guanyadors s’anunciaran a Varsòvia (Polònia) el mes d’abril.