• La Fira té l’objectiu de ser una plataforma de divulgació de l’ús de la biomassa forestal per a l’obtenció d’energia i de crear un punt de trobada entre les empreses del sector
  • Agricultura i el Centre Tecnològic forestal de Catalunya donen suport a la creació del Clúster de la Biomassa
 
La direcció general de Medi natural i Biodiversitat del Dept. d'Agricultura, va presentar, ara fa un any,  la nova estratègia a la Taula de Biomassa forestal i agrícola
La direcció general de Medi natural i Biodiversitat del Dept. d'Agricultura , va presentar, ara fa un any, la nova estratègia a la Taula de Biomassa forestal i agrícola
 
Els dies 20, 21 i 22 de febrer se celebra la tercera Fira de Biomassa Forestal, l’únic saló de Catalunya dedicat a l’aprofitament energètic d’aquest recurs. 118 empreses ja han confirmat la seva participació en aquesta Fira, que s’instal·larà al recinte del Sucre i que pretén esdevenir una plataforma de divulgació de l’ús de la biomassa forestal per a l’obtenció d’energia i proporcionar un escenari on les diverses empreses i entitats del sector puguin crear sinergies i noves línies de negoci.
 
El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares farà una ponència sobre “Els boscos de Catalunya i el concepte de Bioeconomia. Barcelona Bioeconomy Forum BBF 2014” .
 
El protagonisme del segon dia de la fira el prendrà la sessió titulada Els clústers de la biomassa a Europa, que moderarà la Direcció General de Medi Natural. De les deu del matí a les dotze s’han organitzat diverses sessions com ara la prospecció d’un potencial clúster de la biomassa a Catalunya; diferents clústers europeus, de la idea de clúster a consorci de la biomassa.
 
La Fira posarà a disposició tant dels professionals del sector com dels ciutadans les solucions tecnològiques que hi ha al mercat i que possibiliten l’ús de la biomassa per a la producció d’energètica, ja sigui en àmbit domèstic o industrial. A més, durant la Fira es duran a terme la jornades tècniques, trobades professionals i visites a instal·lacions amb biomassa.
 
La tercera fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Centre de la Propietat Forestal, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal de la Selva, el Consell Comarcal d’Osona, l’Agència de l’Energia d’Osona i l’ICAEN.
 
Aquesta nova edició ha de servir perquè es consolidi no només a Catalunya sinó arreu de l’Estat espanyol. Si bé és cert que en les dues primeres edicions hi han participat empreses d’arreu d’Espanya i, també l’han visitat, en l’edició d’enguany s’espera que aquesta Fira pionera en aquest sector es posicioni com la primera d’aquestes característiques a l’Estat espanyol.
 
Catalunya és un país de boscos, amb una superfície arbrada d’1.318.000 ha (41% de la superfície) i amb un increment anual de 3,5 milions de m3 de biomassa. Ara bé, els aprofitaments forestals suposen únicament el 30%, ja que actualment la gestió tradicional dels boscos és poc rendible, principalment per l’elevat cost dels treballs forestals i pel baix preu de la fusta en la indústria de transformació.
 
Aquesta situació comporta que cada any s’acumuli als boscos catalans una gran quantitat de biomassa que representa un elevat risc d’incendi forestal, alhora que també la formació d’estructures molt sensibles als efectes de les plagues i les malalties o als episodis d’intenses sequeres, ventades o nevades, com els que s’han succeït els darrers anys.
 
En un context de canvi climàtic i dependència energètica dels combustibles fòssils exteriors, l’aprofitament de la biomassa forestal per a producció d’energia es presenta com una oportunitat per dinamitzar el sector, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i generar ocupació. El Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 ja preveu la biomassa com un dels eixos estratègics per tal d’arribar al triple objectiu del 20-20-20.
 
Per això, el Govern promou l'Estratègia per a l'activació de la gestió forestal sostenible a través dels aprofitaments de la biomassa forestal (energètics i no energètics) que en l'horitzó 2020 arribaran a mobilitzar més de 1.700.000 tones, més del 50% de les que creixen cada any als boscos. Aquest fet permetrà assolir l'equilibri entre el creixement de la massa forestal i la gestió forestal sostenible dels boscos, i tindrà importants beneficis ambientals (reducció del risc d'incendis, millora de la biodiversitat, mitigació del canvi climàtic, etc.), socials (contribució a la dinamització del territori i el desenvolupament rural) i econòmics (activació del sector forestal i energètic, productes del bosc etc.)
 
A Catalunya s’està produint una eclosió del sector de la biomassa, principalment en les aplicacions tèrmiques, que s’ha traduït en un augment significatiu del nombre d’instal·lacions i d’empreses que treballen en aquest àmbit. És remarcable ja el nombre d’instal·lacions que utilitzen la biomassa com a font d’energia per a produir calor, sigui en equipaments municipals, en el sector industrial on en vivendes familiars, que es tradueix en un estalvi econòmic al consumidor, però també en la utilització d’un recurs local i renovable.
 
Agricultura i el Centre Tecnològic Forestal donen suport a la creació del Clúster de la Biomassa
 
La setmana passada s'han reunit al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) representants de les principals empreses del sector de la biomassa de Catalunya, amb l'objectiu de treballar en la posada en marxa del clúster de la biomassa de Catalunya abans de l’estiu.
 
Aquesta iniciativa sorgeix d’un Diagnòstic estratègic del sector forestal a Catalunya realitzat l'any 2013 pel CTFC i que apuntava cap a la necessitat de reforçar la gestió sostenible dels nostres boscos, al creixement econòmic ràpid i prometedor d’aquest sector emergent.
 
El clúster vol reforçar la competitivitat de les empreses del sector de la biomassa a Catalunya, a partir dels seus reptes estratègics, establir mecanismes de dinamització del mercat local de biomassa per usos tèrmics i integrar tots els agents de la cadena de valor. També són objectius del clúster la defensa dels interessos del sector, i els canals de comunicació i divulgació.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president del CTFC, Josep Maria Pelegrí, ha remarcat “la importància d’aquesta iniciativa que forma part de la nova política forestal del Govern i que encaixa plenament en el concepte de bioeconomia promogut per l’estratègia 2020 de la Unió Europea amb l’objectiu d’impulsar el creixement econòmic sostenible, el coneixement i el desenvolupament de les zones rurals” . Aquesta iniciativa s’emmarcarà dins del Programa de Clústers de Catalunya que desenvolupa el Departament d’Empresa i Ocupació, en tots els sectors econòmics.
 
Més informació :
 
Sobre la Taula de la Biomassa forestal i agrícola:
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

foto Taula de la Biomassa

foto Taula de la Biomassa 1077