• El cap de l’Executiu ha presidit l’acte commemoratiu del 50è aniversari de l’edició d’Els altres catalans, de Paco Candel
  • Artur Mas ha dit que Candel va ser un “Mandela català” i ha subratllat que “va exercir el seu compromís social no només amb la paraula, sinó també amb l’exemple”
El president Mas saluda Joan-Pere Viladecans, autor del quadre commemoratiu
El president Mas saluda Joan-Pere Viladecans, autor del quadre commemoratiu
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui durant l’acte commemoratiu del 50è aniversari de l’edició d’Els altres catalans, de Paco Candel, que “progrés social, justícia social, no està dissociat com a concepte de progrés nacional i Paco Candel això ho va defensar sempre”.
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que aquest “és un bon missatge de cara a totes aquelles veus que ens parlen avui de divisió dins del poble català” i ha afegit que a aquestes veus “se’ls hauria de demanar que llegissin Paco Candel i es fixessin en el seu exemple”, perquè entenguin que aquest és un país “que ha maldat sempre perquè aquesta cohesió social i aquesta convivència fos un dels grans nords del conjunt de la nostra societat”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha recordat que entre la majoria de catalans que defensen el dret a decidir, un 70% són nascuts ells o el seu pare o la seva mare fora de Catalunya i ha assenyalat que “aquest és un missatge que hauria d’obrir els ulls a molta gent que fa determinats discursos molt allunyats de la realitat”.
 
El president Mas, que ha definit Candel com “un mestre de les relacions humanes” i un “savi”, ha fet un paral·lelisme entre l’escriptor i Nelson Mandela. Ha dit que a Catalunya “hem tingut els nostres Mandeles, que han fet molta feina a casa nostra i molt ben feta i avui en som hereus i beneficiaris”. En aquesta línia, el president ha subratllat que Candel “va exercir el seu compromís social no només amb la paraula sinó amb l’exemple”.
 
Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el president ha llegit una carta de la filla de Paco Candel, Maria, en la qual expressa, en nom del seu germà Francesc i d’ella mateixa, la seva “emoció i agraïment” per l’acte en homenatge al seu pare, que defineix com “un lluitador per la defensa dels més desfavorits i per la consecució d’una societat oberta a tothom”.
 
A l’acte, també hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i els consellers de la Presidència, Francesc Homs; d’Ensenyament, Irene Rigau; de Cultura, Ferran Mascarell, i de Justícia, Germà Gordó. A més del president, hi han intervingut el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés; l’exdiputat al Parlament de Catalunya Rafael Hinojosa; el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà; l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i el sociòleg Salvador Cardús, que ha fet una conferència sobre el fet migratori i l’obra de Candel.
 
Durant la cerimònia, s’ha presentat el cartell commemoratiu de l’aniversari, obra de l’artista Joan-Pere Viladecans, que és membre de la Fundació Paco Candel i amb aquesta pintura ha volgut retre homenatge a l’escriptor.
 
Aquest acte institucional és el primer d’una sèrie d’esdeveniments amb què es vol homenatjar l’escriptor durant tot un any. Hi haurà diferents tipus d’actes, des del memorial Francesc Candel per recordar Max Cahner, editor d’Els altres catalans, i també diferents debats i actes acadèmics, la presentació del llibre Barcelona i Candel, l’estrena de l’obra de teatre Els altres catalans o la inauguració d’un monument, entre d’altres.

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte

1  

Fitxers adjunts

El president amb Joan-Pere Viladecans

El president amb Joan-Pere Viladecans
JPG | 447