El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha tancat la jornada posant de manifest la necessitat d’unir esforços per part de tots els actors implicats en el sistema sanitari
 
Sota el lema "Compartir per avançar" més de 150 pacients i professionals han analitzat diferents experiències al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre
Jornada Consell Consultiu de Pacients a Tarragona
Aquest matí el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya ha reunit 150 persones de diferents associacions de pacients del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre en una jornada sota el lema "Compartir per avançar". L’objectiu de la jornada era posar en comú coneixements, experiències i reflexions adreçades a millorar l’atenció sanitària de la ciutadania i impulsar la visibilitat de la important tasca que desenvolupen el conjunt de les organitzacions de pacients.
 
La jornada ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Boi Ruiz, així com dels delegats territorials de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Josep Mercadé, i de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Albert Gómez.
 
La conferència inaugural ha anat a càrrec del periodista i escriptor tarragoní Enric Pujol que, amb el títol "Un malalt no imaginari", ha explicat la seva relació amb el sistema sanitari arran de l’experiència pròpia de dues malalties.
 
La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, Roser Vallès, ha explicat la tasca del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, conjuntament amb el vicepresident de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, Francesc Vallespí.
 
La sessió interactiva "Un sector sanitari en moviment" ha comptat amb dues taules rodones. La primera ha abordat "la relació professional sanitari-pacient: què podem aprendre?" en la qual s’ha exposat l’experiència de l’Escola de Cuidadors de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Camp Oest, amb la participació del director de l’ABS, Ramon Descarrega, la responsable d’infermeria, Àngels Senan, i cuidador Josep Maria Garcia. En aquest taula s’ha abordat l’experiència de les Terres de l’Ebre amb el neuròleg Josep Zaragoza i el familiar d’una persona afectada d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA)
 
La segona taula ha analitzat "El paper de les entitats de pacients" amb la participació del representant de la Coordinadora de Salut Mental de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, Ángel Urbina, el director general de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC), Jaume Marí, el gerent de la Federació d’Entitats Socials de Terres de l’Ebre, Pedro Cabanes, i la representant de l’Associació d’Afectats Químics Ambientals (AQUA), Maria Roldan.
 
Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya es va crear l’octubre de l’any 2012. Es tracta d’un òrgan permanent de consulta i participació dels representants dels pacients del sistema català de salut. La principal funció és compartir la informació del sistema català de salut amb els representants de les diferents associacions de pacients del país perquè aportin recomanacions que es puguin traduir en una millora del disseny i en aplicació posterior de les polítiques públiques de promoció de la salut de cada col·lectiu.
 
Aquests són els principals objectius:
 
  • Compartir amb els pacients informació transparent, concreta, accessible i fàcilment comprensible del sistema català de salut de responsabilitat pública.
  • Vetllar per l’atorgament als pacients del suport i assessorament necessari sobre les qüestions relacionades amb la prestació pública de serveis de salut.
  • Facilitar la participació de les associacions de pacients del sistema català de salut de responsabilitat pública en el procés d’elaboració, decisió i prestació de polítiques sanitàries i canalitzar les seves propostes i recomanacions.
  • Proposar actuacions per potenciar l’ús de les noves tecnologies en l’atenció sanitària.
  • Atendre les peticions d’assessorament que puguin ser adreçades al Consell a través de la Secretaria General.
  • Proposar la creació de consells tècnics de pacients de diferents patologies o àrees específiques.

 

Més informació: