Foto1
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Núria Canal, ha rebut avui una delegació del govern d’Haití, encapçalada per la directora general de l’Institut du Brien-être Social et de Recherches (IBESR) d’aquest país, Arielle Jeanty Villedrouin.
 
L’ICAA tramita adopcions internacionals amb Haití des de l’any 1998 i des d’aleshores s’han adoptat 123 infants originaris d’aquest país. Actualment, les adopcions a Haití per part de famílies catalanes estan interrompudes des del juny de 2007.
 
Avenços en el sistema de protecció a la infància d’Haití
 
L’IBESR és la institució responsable a Haití de vetllar pels infants abandonats. Per a protegir els nens i nenes menors de 6 anys desemparats, ja sigui de forma temporal o definitiva, a Haití existeixen les “Crèches”, uns orfenats autoritzats per l’IBESR. Durant molts anys, però, ha estat palesa la manca de control efectiu per part de les autoritats haitianes respecte la filiació dels infants i respecte el funcionament de les “Crèches”.
 
Des del terratrèmol de 2010, s’han observat a Haití avenços importants en matèria de protecció a la infància i a les famílies. El govern del president Martelly-Lamothe ha establert com a objectiu prioritari la protecció dels infants i està desenvolupant diverses mesures en aquesta direcció, com un programa de protecció a la infància vulnerable –sobretot els que es troben al carrer o fent treballs domèstics–, o un programa de famílies d’acollida com a alternativa als orfenats.
 
Malgrat la voluntat manifesta de les autoritats haitianes de reforçar els controls en matèria d’estat civil, l’origen dels infants adoptats i d’assegurar el lliure consentiment a l’adopció dels pares biològics, l’ambaixada espanyola a Port-au-Prince ha reiterat que Haití encara és un país que no ofereix garanties suficients sobre la identitat dels infants ni sobre la integritat de les institucions implicades en els processos d’adopció.
 
En la reunió de la comissió interautonòmica de directors generals en matèria d’adopció celebrada el 15 d’abril de 2013 es va ratificar l’acord unànime de totes les comunitats autònomes de mantenir suspeses les adopcions amb aquest país.
 
Paral·lelament, l’IBESR ha autoritzat a 56 Entitats Col·laboradores d’Adopció Internacional (ECAI) de 9 països diferents per mediar en els processos d’adopció internacional, dues de les quals són catalanes: Adopta i Balbalika. Malgrat això, l’ambaixada espanyola a Haití va comunicar a l’IBESR que les ECAI no podien tramitar adopcions mentre la comissió interautonòmica no aixequés la suspensió de la tramitació de les adopcions a aquest país.
 
Conèixer de primera mà la situació d’Haití
 
Les ECAI Adopta i Balbalika han col·laborat activament amb l’ICAA en la preparació del viatge de la delegació d’Haití a Barcelona per tal de conèixer de primera mà quina és la situació actual del país i de l’IBESR en particular.
 
La coordinació amb els representants del govern haitià és de gran utilitat per recollir la màxima informació sobre el funcionament actual dels processos d’adopció a Haití, copsar la situació real del país i la capacitat actual de les seves estructures administratives i judicials per a aplicar amb garanties el Conveni de l’Haia, i a partir d’aquí fer una valoració i poder plantejar, si fos el cas, la reobertura de les adopcions amb Haití.

2  

Imatges

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 1284

La consellera Munté, amb la presidenta de l'IBESR

La consellera Munté, amb la presidenta de l'IBESR 1083