Agricultura lliura dos nous gossos que protegeixen els ramats al Parc Natural de l'Alt Pirineu

query_builder   20 febrer 2014 10:18

event_note Nota de premsa

Agricultura lliura dos nous gossos que protegeixen els ramats al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Un dels cadells lliurats al Parc Natrual de l'Alt Pirineu
Un dels cadells lliurats al Parc Natural de l'Alt Pirineu
És una de les mesures de suport als ramaders que ofereix el Departament d’Agricultura per aconseguir rebaixar al màxim la incidència de l’ós bru
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha cedit dos cadells de Gos de Protecció de Ramats (GPR) a ramaders del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquests cadells formen part del programa que el Departament desenvolupa en zones ramaderes on la presència de l’ós bru pot afectar els ramats d’oví i cabrum.

Els gossos de protecció són introduïts quan només tenen dos mesos en ramats d’oví o cabrum perquè se socialitzin amb el bestiar i hi creixin junts, i així creïn un vincle afectiu molt elevat. Aquest vincle es posa de manifest quan el ramat es veu amenaçat, ja que el gos el protegeix aferrissadament. A l’edat d’un any, els gossos ja comencen a ser efectius en la defensa del ramat. A més de prevenir possibles danys ocasionats per l’ós bru, també s’aconsegueix defensar el ramat davant de qualsevol altra amenaça, com podria ser l’atac de gossos ensalvatgits, guineus, etc.
 
Aquesta mesura forma part d’una sèrie de línies que el Departament d’Agricultura té obertes per a la prevenció dels danys que pugui ocasionar l’ós bru. Es tracta bàsicament del programa d’assistència als ramaders i propietaris que desenvolupen la seva activitat a la zona i que es poden veure afectats per l’acció depredadora d’algun ós bru. 
Moment de la cessió del cadell a un ramader d' Ísil
Moment de la cessió del cadell a un ramader d' Ísil
A banda del pagament dels danys ocasionats per l’ós bru, des de fa anys hi ha un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció i vigilar-los quan pasturen en zones amb presència d’ós bru a fi de facilitar el maneig dels ramats. A banda,  també es duu a terme el control i el manteniment dels vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles dels atacs de l’ós bru.
 
El Departament ha treballat els darrers anys principalment amb el sector primari per aconseguir rebaixar al màxim la incidència de l’ós bru amb el resultat de menys d’un cap de bestiar per ós i any en els darreres anys. El programa ha permès reduir el nombre de baixes als ramats d’oví durant la temporada de pastura d’estiu, en què enguany només hi ha hagut dos atacs d’ós bru, amb un resultat de dues ovelles mortes que seran indemnitzades.
 
Es tracta, doncs, de donar suport a la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la nostra biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori. I de fer efectiva la coexistència amb els habitants del territori, tot respectant les seves tradicions i donant-los suport per compatibilitzar les seves activitats i la presència de l’ós.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural és l’encarregat de fer el seguiment acurat de l’ós bru al Pirineu català. En el territori aranès, aquesta tasca, la duu a terme el Conselh Generau d’Aran.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

3  

Fitxers adjunts

Fotografia d'un dels cadells cedits al PNAP

Fotografia d'un dels cadells cedits al PNAP
JPG | 4093

Fotografia de la cessió del cadell a Ísil

Fotografia de la cessió del cadell a Ísil
JPG | 4744

Cadell de gos de protecció amb el ramat al PNAP

Cadell de gos de protecció amb el ramat al PNAP
JPG | 7634

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined