• En les jornades, que ha inaugurat la comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, hi participen responsables de polítiques culturals i creatives de tot Europa 
  • Les aportacions reintegrables són una línia d’ajut del Departament de Cultura que dóna suport financer a les empreses culturals per tirar endavant projectes amb vocació de mercat
El director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura, Jordi Sellas, ha exposat avui el model de les aportacions reintegrables en el sector cultural català en el marc de les jornades Financing Creativity que se celebren avui i demà a Atenes. Aquestes jornades les organitza el ministeri grec de Cultura i Esports i la Comissió Europea com a activitat cultural central de la presidència grega de la Unió Europea durant el primer semestre del 2014. En la trobada, que ha inaugurat Androulla Vassiliou, comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, hi participen responsables de polítiques culturals i creatives de tot Europa.
 
Jordi Sellas, convidat per la presidència grega de la UE com a representant del Departament  de Cultura, ha intervingut en la taula rodona “Evidence of the importance of cultural industries to national economies”. El director general ha fet una presentació del Departament de Cultura i de la direcció general que encapçala i després ha exposat les diverses eines de finançament que el Departament de Cultura posa a l’abast de les empreses culturals i creatives catalanes, amb una atenció especial a les aportacions reintegrables.  
 
Demà el director del Servei de Desenvolupament Empresarial de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Edgar Garcia, presentarà la tasca del servei que dirigeix a la taula rodona “Professionals of the Creative Industries: New skills, training and mobility of artists and culture professionals. Training initiatives”.
 
Les aportacions reintegrables
Les aportacions reintegrables són una modalitat d’ajut que dóna suport financer a les empreses culturals per tirar endavant els seus projectes, sempre que aquests tinguin una vocació de mercat, és a dir, estiguin plantejats amb objectius econòmics i es busqui la recuperació de la inversió. Les aportacions reintegrables ofereixen a les empreses finançament a priori per als seus projectes a interès zero.
 
Aquest instrument financer es basa alhora en la idea de la transparència i la coresponsabilitat entre l’empresa cultural i la Generalitat de Catalunya, ja que busca finançar els projectes a priori de manera eficient, i determinar quin és l’import de subvenció que el projecte realment necessita en cas d’entrar en pèrdues.
 
Les aportacions reintegrables es gestionen com un sol ajut, però consten de dues modalitats: subvenció i préstec. Les empreses han de retornar obligatòriament la part de préstec al Departament de Cultura. A més, si el projecte presentat entra en beneficis, l’empresa ha de retornar una part o la totalitat de l’import concedit en la modalitat de subvenció.