La conca del Fluvià disposa actualment de 24 depuradores, situades a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany, que tracten un cabal d’aigües residuals de 20.500 m3/dia (representa el sanejament de 100.000 habitants). Per tant, les depuradores existents garenteixen el sanejament del 94% de la població de la conca.
Des de l’entrada en funcionament de la primera estació depuradora d’aigües residuals al 1994 (planta de Castellfollit de la Roca), l’evolució del sanejament a la conca del Fluvià ha estat la següent (veure quadre adjunt amb la nota).
Al mateix temps l’Agència ha dut a terme, en la mesura que els diferents sistemes de sanejament ho han requerit, les ampliacions i millores oportunes en els darrers anys. Així doncs, l’any 2008, es va ampliar la depuradora de Can Trona a la Vall d’en Bas.
Cal tenir en compte que el Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les aigües superficials, subterrànies i marines.
Evolució qualitativa
Totes aquestes actuacions desenvolupades en els darrers 35 anys en matèria de sanejament han comportat la millora qualitativa de la conca, la recuperació d’algunes comunitats biològiques (macroinvertebrats i diatomees) i la reducció del nitrogen i del fòsfor arran de l’activitat de les depuradores.