- El conseller de Justícia ha inaugurat avui el 1r Congrés dels Procuradors de Catalunya, que, sota el títol Propostes estratègiques per a una execució civil més eficaç, ha organitzat el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, a Esadefòrum
- Germà Gordó ha ressaltat el paper dels procuradors en la modernització de la justícia i ha reiterat que “blindarem les nostres competències i assegurarem el model català de col·legis”, davant la reforma que impulsa el Govern de l’Estat

El conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha inaugurat aquest matí el 1r Congrés dels Procuradors de Catalunya, ha posat en relleu la importància de la professió per la seva dimensió social i les seves funcions de col·laboració i auxili a l’Administració de justícia.
En aquest sentit, Gordó ha afirmat que “tindrem una justícia ràpida i eficaç si tots hi col·laborem, tant amb les eines digitals i electròniques com amb l’esforç que hem de fer, en el marc de les nostres competències. Tota aquesta tasca –ha dit el conseller- serà impossible sense l’ajut dels professionals, principalment dels procuradors”.
Alhora, Germà Gordó ha destacat que els procuradors de tribunals tenen “la capacitat per introduir innovacions significatives en els models de lideratge i modernització dels processos de gestió i millora que la societat requereix”.
Tanmateix, el conseller ha afirmat que tant el Pla estratègic de la procura, impulsat pel Consell, com el Codi deontològic de la procura catalana, són dues eines que “sempre comptaran amb la col·laboració del Departament de Justícia”.
Col·laboració estreta amb el Departament de Justícia
Durant el seu parlament, el titular de Justícia ha enumerat la feina feta conjuntament amb aquest col·lectiu, i ha afirmat que “els procuradors s’han convertit en una peça clau en la modernització de la justícia”.
En aquesta línia, Gordó ha destacat el Conveni signat el 2007 amb el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, que ha permès realitzar en un any prop de cinc milions de notificacions electròniques en matèria civil als òrgans judicials.
El Departament de Justícia va posar a disposició dels procuradors l’any 2009 el Portal del professional, que possibilita que els 577 òrgans judicials catalans rebin demandes i documents per via telemàtica. Des de la seva implantació, els procuradors han presentat més de 100.000 demandes a través d’aquest Portal.
El conseller ha destacat també l’estreta col·laboració entre els dos organismes en el desplegament del mòdul de presentació d’escrits telemàtics i la implantació del programa informàtic de tramitació d’assumptes civils als jutjats de Barcelona.
Igualment, Gordó ha fet referència al Conveni signat l’any passat amb el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya per implementar el programa E-Transnet en els jutjats mercantils d’arreu de Catalunya. Aquest sistema permet als administradors concursals i als secretaris judicials presentar la documentació per via telemàtica, amb un important estalvi de temps i paper.
En defensa dels col·legis professionals
Germà Gordó ha reiterat una vegada més el seu rebuig a la regulació que pretén dur a terme el Govern espanyol respecte a la modificació de la regulació dels col·legis professionals. “Ens hi oposem perquè el règim d’accés a la professió d’advocat i procurador és competència de la Generalitat. No afluixarem i defensarem les nostres competències, els nostres advocats i procuradors, els nostres professionals i els nostres col·legis.” Així mateix, Gordó ha assegurat que “blindarem les nostres competències i assegurarem el model català de col·legis”.
En l’acte inaugural del 1r Congrés de Procuradors de Catalunya, hi han participat també el president del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya, Ignacio López Chocarro; el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el president del Consell General de Procuradors d’Espanya, Juan Carlos Estévez, entre altres representants del món judicial.