FOTO
  • El Departament d’Interior i el Conselh Generau d’Aran han signat avui dos convenis de col·laboració en matèria de protecció civil i d’extinció d’incendis i salvaments
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el síndic d’Aran, Carles Barrera, han signat avui dos convenis en matèria de protecció civil i d’extinció d’incendis i salvaments, que refermen el marc de col·laboració entre ambdues administracions.
 
Espadaler ha volgut destacar la importància dels dos convenis signats avui perquè “simplificaran la tasca i la gestió de coordinació de les emergències”.
 
Per la seva part, el síndic d’Aran, Carles Barrera, s’ha mostrat molt satisfet de poder signar aquests convenis i ha aprofitat per recalcar “ l’excel·lent relació amb el Govern de la Generalitat”.
 
D’una banda, el conveni de protecció civil regula la col·laboració en matèria de planificació, detecció i avisos en situació d’emergència o de normalitat en els casos que afectin la Val d’Aran, i reforça la coordinació entre el Centre de Coordinació d’Emergències CECAT de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i el Conselh Generau d’Aran. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Departament d’Interior posarà a disposició del Conselh Generau d’Aran un tècnic de Protecció Civil que “acompanyarà els ajuntaments a fi d'agilitzar la planificació del risc”.
 
D’altra banda, Interior també es compromet a posar a disposició del Conselh Generau d’Aran els tècnics dels serveis centrals i territorials de la DGPC per tal que facin funcions d’assessors i de valoració dels riscos a què estan sotmesos els municipis d’Aran, o recomanacions sobre la redacció dels plans d’actuació municipal.
 
Cal recordar que l’Aran, per les seves característiques orogràfiques, climàtiques i de vegetació està sotmesa a situacions de riscos climàtics i meteorològics com nevades, inundacions o altres riscos naturals i tecnològics (accidents industrials, de transport de mercaderies perilloses, etc.) que poden generar emergències de gran magnitud i afectar més d’un municipi.
 
L’Aran disposa d’un règim jurídic especial establert per llei per mitjà del qual es garanteix l’autonomia per ordenar i gestionar els afers públics del seu territori. La normativa existent, tant l’Estatut d’autonomia com la Llei de protecció civil de Catalunya de 1997, i la Llei 16/1990, preveuen que el Conselh Generau d’Aran participa en les tasques de protecció civil a Catalunya i que pot prestar suport, assistència i cooperació a les funcions municipals de protecció civil. Amb el present conveni s’aprofundeix la relació, la comunicació i l'intercanvi de coneixement sobre els riscos existents, la seva avaluació i la resposta pertinent en cas d’emergència a l’Aran entre el Conselh Generau i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, que té encomanada la coordinació de les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant de situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques.
 
El conveni també preveu que ambdues parts estudiaran la possibilitat de delegar o encomanar funcions del Departament d'Interior en matèria de protecció civil al Conselh Generau d’Aran per tal de millorar la previsió i la resposta a les emergències.
 
D’altra banda, el Departament d’Interior i el Conselh Generau d’Aran han signat avui també la renovació del conveni de col·laboració en matèria d’extinció d’incendis i salvaments.
 
La Llei 16/1990, de 13 de juliol, va determinar que la Generalitat de Catalunya havia de cedir al Conselh Generau d’Aran competències i serveis sobre salvaments i extinció d’incendis, fet que es va fer efectiu mitjançant un decret que va entrar en vigor el 26 de juliol de 1994.
 
Avui, Generalitat i Conselh Generau d’Aran renoven el seu marc de col·laboració actual en matèria de salvaments i extinció d'incendis als efectes de continuar avançant en la relació i millorar la cobertura de les necessitats detectades.
 
Els serveis de salvaments i extinció d’incendis, i d’emergències en general, dins del territori de la Val d’Aran els gestionaran directament els Pompièrs d’Aran, bombers voluntaris distribuïts en tres parcs.

1  

Fitxers adjunts

FOTO 2

FOTO 2
JPG | 13