Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté l'Alerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT pels forts vents que es mantenen a la major part del país. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que el vent de mestral vagi a menys tot i que es mantindran durant el dia d’avui, fins al migdia a gairebé tot el país.
El telèfon d'emergències 112 ha atès 282 trucades relatives a incidències causades pel vent fins a les 07:00 hores. Més de la meitat de les trucades (144) s’han fet des del Barcelonès, 102 d’aquestes des de Barcelona; 26 trucades s’han realitzat des del Vallès Occidental; 22 des del Baix Llobregat, i el telèfon 112 ha rebut 17 trucades fetes amb origen al Tarragonès i 17 des del Baix Camp.
Per franges horàries, la majoria de trucades es van fer entre els 20:30 a les 22:00 hores d’ahir i, des de la passada mitjanit fins a les 07:00 hores, el telèfon d’emergències ha rebut 45 trucades.
 
Els Bombers de la Generalitat han fet, des de les 22:00 hores d’ahir fins a les 7:00 hores d’aquest matí, 51 sortides d’emergència com a conseqüència de les ventades. Per demarcacions, a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud s’han dut a terme 32 actuacions, mentre que a la Metropolitana Nord, 15. A Tarragona s’han realitzat 4 sortides d’emergència.
 
Els Bombers de Barcelona han realitzat 70 sortides per incidències per vents, des de les 21:00 hores d'ahir fins ara. La majoria de serveis es van fer entre les 21:00 h i fins a les 2 de la passada matinada i cap d'ells per incidències greus. L’Ajuntament de Barcelona va activar preventivament en Alerta el Pla Bàsic Municipal d’Emergències per vent.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades NEUCAT atès que la nevada al Pirineu és important i perquè continuarà nevant durant el dia d’avui. Hi ha gruixos de neu destacables des de la Val d’Aran fins al Ripollès i al nord del Solsonès, com ara els 12 cm a Gombrén i els 14 cm. acumulats a Das (1.219m), segons que ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya.
L’SMC preveu que continuï nevant avui al Pirineu, a partir del migdia la cota de neu pujarà dels 800 metres fins als 1.100 m i al vessant nord del Pirineu es superarà el llindar de més de 20 cm per sobre dels 1.200 m. A més, a la zona afectada per fort vent, podrà produir-se el fenomen del torb.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a hores d’ara hi ha més d’una desena de trams de via afectats per la neu:
 
LLEIDA
 
C-28: tallada a l’altura del Port de la Bonaigua. A més, és obligatori portar cadenes entre Vielha i Vaquèira i també entre La Peülla i Esterri d’Àneu
C-28z: obligatori cadenes entre València d’Àneu i Esterri d’Àneu
C-142b: obligatori cadenes per accedir al Pla de Beret
C-147: obligatori cadenes entre Alòs d’Isil i Esterri d’Àneu
N-230: restricció pels vehicles articulats entre Vilaller i Vielha
N-260: restricció pels vehicles pesants entre Ribera d’Urgellet i el Port del Cantó
 
 
 
BARCELONA
 
BV-4024: tallada entre Bagà i el Coll de Pal
BV-4031: obligatori cadenes entre Castellar de N’Hug i el Coll de la Creueta
 
GIRONA
 
N-260: obligatori cadenes a la Collada de Toses
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir presents els consells davant nevades www.gencat.cat/interior/nevades
 
En el cas de neu, s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
  • Conduir amb suavitat.
  • No frenar bruscament.
  • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
  • No avançar si no és necessari.
  • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
  • En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.