• Segons l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), les abundants nevades recents en condicions de vent fan que el perill d'allaus previst per avui i demà a l'Aran Franja Nord de la Pallaresa es mantingui en grau FORT (4/5) en l'Escala europea de Perill d'Allaus
  • D’acord a les previsions de perill d'allaus la Prealerta del pla ALLAUCAT s'estendrà, com a mínim, fins demà dimecres
  • D'aquesta forma demà seria el cinquè dia consecutiu en que el pla ALLAUCAT està en prealerta a la zona de l'Aran Franja Nord de la Pallaresa.
  • Mentre duri el perill d'allaus, Protecció Civil recomana molta prudència en les activitats d'alta muntanya, i sobretot no practicar l'esquí fora de les zones delimitades
  • Podeu consultar el butlletí d'allaus de l'IGC complert a butlletí d'allaus de l'IGC
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha ampliat per avui dimarts i demà dimecres, la Prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, pel nivell de perill FORT (4) (en l'Escala europea de Perill d'Allaus, en la que 5 és el nivell màxim), a l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa (Val d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), segons la darrera actualització del Institut Geològic de Catalunya (IGC).
 
Aquest perill, d’acord amb la previsió del IGC, s’esdevé dels gruixos de neu acumulats per les nevades dels darrers dies en aquestes zones. Així ens trobem que a 2.200 metres s’han acumulat entre 40 i 50 cm de neu recent, seca i freda. Aquesta disposició de la neu conjuntament amb l’entrada de vent, que ha estat fort de component nord-oest, ha facilitat grans sobreacumulacions en orientacions est i sud. De cara a aquesta nit, es preveu que les nevades es reactivin.
 
Amb aquestes condicions es poden produir freqüents allaus de neu recent a qualsevol orientació i allaus de placa i de vent en orientacions est i sud.
 
També es preveu que s’incrementi aquesta probabilitat durant la nit i matinada per la neu nova que caurà i la sobreacumulació damunt la neu caiguda. Pel que fa al tipus d’allaus, aquests podrien ser de mida mitjana, suficient per colgar un grup de persones o malmetre un vehicle pesat. Demà dimecres, alguna allau podria ser gran i arribar a fons de vall, amb capacitat per malmetre alguna infraestructura o petita edificació.
 
L'episodi de prealerta de l'ALLAUCAT pel perill d'allaus alt a l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa (Val d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça) es va iniciar el passat dissabte i amb el dia d'avui té una duració de quatre dies consecutius amb la previsió de que s'allargui, també, demà. Es tracta, doncs, d’un episodi important de perill d’allaus en el context d’una campanya de nevades importants a aquesta zona del Pirineu.
 
Mentre duri el perill d’allaus, la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència en les activitats d’alta muntanya, i sobretot no practicar l’esquí fora de les zones delimitades. Consulteu també els consells d’autoprotecció davant del perill d’allaus.
  
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu les webs d’informació meteorològica i viària i consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats.