moment de la presentació
moment de la presentació
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha presidit aquesta tarda, a Barcelona, la presentació del pastís elaborat en motiu del Tricentenari de 1714. Prèviament, el conseller i el president de la Federació Catalana de Pastisseria, Joan Turull, han signat el conveni de col·laboració entre el Departament i l’esmentada entitat per a la realització d’actuacions commemoratives d’aquesta efemèride. L’acte també ha comptat amb la presència del comissari del Tricentenari de 1714 de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada. 
 
El conseller ha obert la seva intervenció remarcant que “el Departament se suma a un projecte de govern i de país. La d’avui és una de les aportacions del potent clúster agroalimentari català al Tricentenari, no ens hem quedat al marge, hem generat i coordinat iniciatives”, i  agraint a la Federació Catalana de Pastissers i a l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i província “la seva bona predisposició i ganes de sumar-se al projecte amb aquest nou pastís, el punt més dolç del Tricentenari, un pastís que farà més gustosos els actes de commemoració”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha apuntat que no hi ha festa, diada o data assenyalada a Catalunya  que no tingui un producte específic de pastisseria associat, “aquest calendari farcit de dolços és conseqüència de la llarga tradició de l’art de la pastisseria catalana, a la societat catalana li agrada celebrar les festes amb pastís”, i ha destacat la importància dels gremis en l’actualitat, representant “centenars de pastissers, hereus d’una tradició d’elaboració artesana, d’una llarga tradició històrica: Catalunya va ser la pionera peninsular i europea en molts aspectes de la difusió del món dels dolços. I la pastisseria catalana ha evolucionat fins a assolir el prestigi i la reputació actual gràcies a la seva aposta per la creativitat i la innovació, i és que a Catalunya tenim un gran talent per a innovar i per a crear, i els gremis i les escoles han de gestionar i catalitzar aquest talent i tenen el repte d’estimular el sector per anar més enllà”.
 
Per la seva banda, el president de la Federació catalana de pastisseria, Joan Turull, ha destacat el compromís dels pastissers amb el Tricentenari i l'orgull del sector "que ve de la pagesia catalana i del seu treball que es reflexa no nomès a la cuina catalana amb el seu receptari tradicional sinó també amb la relació estreta entre totes les diadesque estan relacionades amb les collites".
 
Pel que fa a la commemoració del Tricentenari de 1714, el conseller ha reiterat que és “un projecte comú, herència del passat, expressió del present i amb voluntat de futur”, i que el 2014 és un any per a commemorar la història, les persones, les arrels, però sobretot per a aprendre del nostre passat i ser conscients de les nostres fortaleses, que són moltes, que ens han fet únics en emprenedoria, competitivitat i cerca de l’excel·lència, que s’han traduït en uns valors que fonamenten el nostre ADN, com són esforç, compromís, pau, dignitat, diàleg, etcètera, actius que ens han fet i ens fan forts, i fortaleses que són claus per a superar les dificultats actuals, i que ens permeten mirar el futur amb optimisme, i caminar amb fermesa”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha insistit que “el Tricentenari no és un retorn al passat sinó una mirada al passat per a construir el futur”, i ha subratllat l’important paper que juga l’alimentació i els productes catalans, “un sector que definirà el futur de la Catalunya post-crisi”.
 
Quant al Pastís del Tricentenari, presentat avui i que surt a la venda aquest mes, elaborat per l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i província, a través d’un conveni de col·laboració entre el DAAM i la Federació Catalana de Pastisseria, es tracta d’un pastís inspirat en els pastissos i dolços elaborats a l’època, però adaptat als gustos actuals, que “ha de perdurar i identificar-nos com a país”, i que, com també ha assenyalat Pelegrí, servirà com a eina de dinamització de les pastisseries i podrà ser elaborat i comercialitzat per totes aquelles pastisseries catalanes agremiades que ho desitgin i que vulguin sumar-se a la commemoració.
 
El conseller també ha fet defensa del producte i del consum de pastisseria, de pastís artesanal: “és un producte artesanal fet diàriament i de diferents maneres i gustos per a adaptar-se al gust de tothom, sempre mantenint la qualitat i el servei, la imatge i el prestigi d’un sector, que entre tots cal saber enfortir i potenciar, sent conscients alhora dels reptes que té la pastisseria catalana, com ara saber unir innovació i tradició, o incorporar nous productes amb sabors i textures diferents que incitin a tastar-los, i la innovació no ha de substituir els nostres productes estrella actuals sinó complementar-los, en aquest sentit dic que heu de donar excuses als més llaminers, excuses com aquest nou pastís. Penseu que els llaminers representen un 17% del mercat català en nombre de persones, però un 26% del mercat en nombre de pastissos consumits, són els que més compren en pastisseria. I també cal saber aprofitar el creixent interès de la gent en els dolços, apropar la pastisseria als més joves, i consolidar la marca internacional, perquè tenim una projecció internacional que fa anys no ens podíem ni imaginar. La pastisseria ha evolucionat a tots els nivells”.
 
Finalment, Josep Maria Pelegrí ha volgut agrair i reconèixer la feina, dedicació i contribució de la Federació Catalana de Pastisseria per a què l’artesania alimentària catalana perduri no només com un element de l’imaginari comú sinó com una part molt important del sector agroalimentari català; i també ha agraït la seva “activa participació en la Commemoració del Tricentenari i a ajudar a apropar-la a tots els catalans i catalanes”.

El Pastís del Tricentenari, elaborat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, és un pa de pessic amb ametlla, mel i albercoc, decorat amb trossos d’albercoc i ametlla sencera, i inspirat en les receptes de rebosters de l’època, per a recordar els dolços elaborats aleshores. Els antecedents escrits de què disposa l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona daten de l’any 1800. El llibre ‘Manual de Reposteros’ ja indica l’elaboració de les «coques amb albercocs i ametlles”. Aquest fet també va en concordança amb les investigacions publicades per Alberto García Espuche, en la seva obra 'Drogues, dolços i tabac’.
 
Els pastissers agremiats a algun dels quatre gremis que formen la Federació Catalana de Pastisseria (Gremi de Pastisseria de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) podran elaborar i vendre el Pastís del Tricentenari a partir de la recepta original creada per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.
 
L’elaboració del Pastís és fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Pastisseria, per al treball conjunt d’actuacions commemoratives del Tricentenari.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

moment de lacte

moment de lacte 1650

1  

Fitxers adjunts

foto2

foto2
JPG | 1869