• El conseller de Justícia ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les XIX Jornades de Dret del Treball i de Seguretat Social: la Interpretació Judicial de la Reforma Laboral, organitzades pel Col·legi de Graduats Socials de Tarragona
Germà Gordó, conseller de Justícia
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha afirmat avui durant el seu parlament davant els assistents a les Jornades que ja hi ha hagut “massa reformes de la normativa laboral. En el cas català, és cert que acostumem a consensuar més les reformes tant amb la resta de forces polítiques com amb la societat civil. Però el que està passant a l’Estat espanyol comença a ser molt preocupant; en el cas de la reforma laboral i també en el cas de la reforma penal. No pot ser que, en 25 anys, ara ja anem per la 28a reforma del Codi penal. És una autèntica barbaritat”.  
 
En aquest sentit, Gordó ha explicat que la reforma laboral “ha significat un increment considerable del volum de feina de les sales socials del Tribunal Superior de Justícia, atès que ha suposat un augment dels acomiadaments col·lectius i, en conseqüència, de les impugnacions davant la jurisdicció social”.
 
Gordó ha prosseguit el seu discurs remarcant que cal donar resposta i pal·liar situacions de vulnerabilitat, i ha afegit que “és una de les qüestions en les quals cal incidir, sobretot tenint en compte que la reforma laboral de 2012 va ser motivada per potenciar la contractació i disminuir l’atur al mercat laboral.”
 
Precisament, el conseller Gordó ha afirmat que la reforma “suposa un marc que coadjuva en la creació d’ocupació i la reducció de l’atur però no el determina. Per tant, és lògic pensar que no aconsegueixi els seus objectius a curt termini.”
 
Tanmateix, el titular de Justícia ha argumentat que l’actual context d’alentiment en la creació d’ocupació està influït per la manca de crèdit a les empreses i la davallada del consum públic al qual s’ha de sumar la davallada del consum privat.
 
Així, el conseller ha fet ressaltar també que, segons dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social, més del 80 % dels expedients de regulació d’ocupació han acabat sense acord entre l’empresa i els treballadors. “És el jutge —ha subratllat— qui decideix finalment si l’expedient s’ajusta a dret o bé és nul”. I ha fet notar que “prop de les dues terceres parts de les sentències emeses el 2012 pels tribunals superiors de justícia i l’Audiència Nacional van optar per la nul·litat de l’acomiadament per qüestions formals, manca de negociació o insuficiència de la documentació”.
 
Les Jornades que avui s’han celebrat tenen per objectiu conèixer els últims criteris en jurisprudència i debatre entre els professionals temes de dret laboral que preocupen el col·lectiu.
 
A la inauguració, hi han assistit també el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; la magistrada de la Sala Quarta del Tribunal Suprem i directora de les jornades, Rosa Maria Virolés, i la degana del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona, Anna M. Asama, entre altres autoritats.
 
S’inicien els treballs previs a la posada en marxa del CP Mas d’Enric
 
D’una altra banda, el conseller ha anunciat avui, en declaracions als mitjans de comunicació assistents a les Jornades, novetats respecte al Centre Penitenciari Mas d’Enric, al Catllar. En concret, Germà Gordó ha explicat que “avui ha començat a treballar un equip de vuit persones de la Direcció General de Serveis Penitenciaris a la presó de Mas d’Enric. Vol dir que s’està posant en marxa tota la logística, i això és una novetat important”.
 
Les funcions d’aquest grup de professionals seran les de supervisar i coordinar les diferents accions en matèria d’equipaments i de personal, necessàries per a l’obertura del centre. L’equip s’encarregarà de comprovar l’estat de totes les infraestructures, instal·lacions i sistemes de seguretat, amb revisions periòdiques i també puntuals, motivades per aiguats o altres circumstàncies, per tal d’assegurar-ne un estat òptim. També coordinarà i supervisarà les obres que caldrà dur a terme d’ara endavant per dotar el centre dels equipaments que resten pendents, com ara la cuina, la bugaderia, l’escomesa d’aigua i els accessos. Aquests professionals en contacte directe amb l’equipament estaran igualment en les millors condicions per elaborar els protocols de funcionament i seguretat específics del Centre. I, per últim, seran els responsables de la formació del personal del Centre Penitenciari de Tarragona que s’incorporarà al nou Centre quan s’obri.
 
Finalment, Germà Gordó ha remarcat que “una segona novetat que també ajudarà que obrim, tal com està previst, al llarg del 2015, és que aquest mes d’abril signarem un protocol amb la Diputació de Tarragona i amb els ajuntaments implicats de Tarragona i el Catllar pels accessos i totes les actuacions administratives que cal desenvolupar”.