Gent gran

El Govern reforma el Consell de la Gent Gran de Catalunya per adaptar-lo a la realitat participativa de la societat catalana actual

query_builder   11 març 2014 15:37

event_note Nota de premsa

El Govern reforma el Consell de la Gent Gran de Catalunya per adaptar-lo a la realitat participativa de la societat catalana actual

  • Amb la nova regulació, l’Executiu renova el compromís amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya, enforteix la seva participació i en millora el funcionament
El Govern ha aprovat el decret que modifica el Consell de la Gent Gran de Catalunya, l’òrgan col·legiat que té per objectiu millorar i ampliar la participació de les persones grans i les entitats que les representen a tot el territori. Els canvis, que afecten especialment la composició i el funcionament del Consell, l’adapten a la realitat participativa de la societat catalana actual. Amb la nova regulació, l’Executiu renova el compromís amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya, enforteix la seva participació i en millora el funcionament.
 
El Consell va néixer l’any 2001 arran dels acords establerts en el III Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya. La seva creació va impulsar la col·laboració intergeneracional i la interacció de manera transversal entre tots els òrgans i les institucions que actuen com a motor de la participació de la gent gran al territori, tant des de la societat civil (empreses, associacions, equipaments, etc.), com des dels ens públics d’abast municipal o comarcal.
 
Els darrers anys, la dimensió i el pes del segment de població que representen les persones grans dins de la demografia actual, així com les xarxes de participació ciutadana, han experimentat una gran transformació. Avui l’estructura que configura la societat catalana és molt més rica i plural i a la vegada també és més complexa i diversificada.
 
D’altra banda, des de la creació del Consell, les associacions de gent gran i les entitats que des del camp social treballen per a les persones grans i amb les persones grans han anat canviant i, en alguns casos, han reorientat els objectius i les finalitats d’actuació per adequar-los a les necessitats i les exigències de la nova realitat social.
 
Entre les modificacions principals destaquen:
 
  • La creació de grups de treball, que es formaran de manera temporal per tractar temes concrets, realitzar estudis, dictàmens, plans o propostes d’actuació específics en relació amb les polítiques de la Gent Gran.
  • Es redueix el nombre de reunions anuals de la Comissió Executiva.
  • S’estableixen expressament les funcions de la Presidència.
  • S’amplia la regulació del funcionament de la Comissió Executiva.
  • Es regula el suport administratiu al Consell mitjançant l’oficina de la Gent Gran Activa de la Secretaria de Família.
  • Es regula l’ús dels mitjans electrònics en les comunicacions.
  • Pel que fa a la composició, el Consell s’estructura en una presidència, dues vicepresidències, secretaria, Comissió Executiva i Ple. Componen el Ple representants territorials d’entitats de gent gran, de les organitzacions associatives d’ens locals, de les organitzacions sindicals i empresarials; així com persones expertes i expresidentes dels congressos nacionals de gent gran de Catalunya.
  • El Consell podrà ser consultat per les diverses administracions públiques en totes aquelles qüestions generals que facin referència a persones grans.
 
7è Congrés Nacional de la Gent Gran
 
Una de les principals funcions del Consell de la Gent Gran de Catalunya és l’organització dels congressos nacionals de la gent gran, juntament amb el Departament de Benestar Social i Família. Enguany se celebrarà la setena edició d’aquest congrés, que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mitjà termini de la gent gran.
 
Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del congrés següent.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined