Moment de la presentació

  • Avui s’han mostrat els resultats dels 16 projectes promoguts en col·laboració per 32 entitats que treballen per a la protecció del medi ambient a Catalunya
 
  • L’Obrador del Tercer Sector Ambiental ha presentat la plataforma entitatsambientals.cat, que aplega la major part d’organitzacions catalanes d’aquest àmbit i els projectes que estan desenvolupant
 
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha presentat aquest matí els resultats dels projectes d’entitats ambientals que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha subvencionat l’any 2013. Es tracta de 16 projectes relacionats amb l’educació i la sensibilització ambiental que han dut a terme grups de dues entitats en règim de col·laboració. En total, 32 entitats s’han unit per desenvolupar projectes de protecció del medi ambient. La seva finalitat ha estat conservar els ecosistemes aquàtics continentals, litorals o marins, en especial, els serveis ambientals que presten al benestar de les persones, reduir els residus, i disminuir la contaminació de l’aire en zones urbanes. En total, unes 12.000 persones s’han beneficiat d’aquestes iniciatives impulsades per les entitats.
 
 
15 projectes arreu del territori
 
·         Merlès: un recurs natural, educatiu i lúdic.   ADEFFA, EDN.
Divulgació de  la necessitat de conservar els valors naturals i els ecosistemes de la riera de Merlès. En jornades de voluntariat es van capturar més de 7.000 crancs invasors.
 
·         Campanya per promoure el consum responsable de peix i marisc. SOSpeix, ANG, IAEDEN.
Guia per conèixer la procedència de cada espècie de peix i quins impactes es generen en la seva captura i comercialització.
 
·         Projecte Orenetes,. ICO, Fundació World Nature.
Estudi de les orenetes com a indicadors de la qualitat de l'aire a les ciutats i pobles. Projecte de ciència ciutadana que s'alimenta de les dades aportades per les persones.
 
·         Malbarates o aprofites?  AEA, Fundació VINCLES.
Posa de relleu la problemàtica ambiental que es genera amb el malbaratament alimentari. S'han organitzat diverses activitats per promoure l'aprofitament dels aliments i els sobrants.
 
·         Projecte Opistocat. GROC, Bufalvent.
Dóna a conèixer els opistobranquis, un grup d'invertebrats marins molt poc estudiat i amb un gran potencial com a bioindicador de l'estat de salut del mar.
 
·         Plataforma digital per a la difusió dels continguts ambientals de l'àrea de custòdia marina dels "Canyons del Maresme". Submon, Xatrac.
Creació d'una plataforma per a divulgar la importància de l'espai  dels Canyons del Maresme, gestionat com a zona de custòdia marina.
 
·         Difusió de l'impacte de la recollida selectiva porta a porta en la prevenció dels residus. AMCPAP, Fund. ENT.
Difusió de l'impacte positiu d’aquest tipus de recollida de la brossa. Elaboració de vídeos divulgatius.
 
·         Sensibilització i educació ambiental al voltant de l'estany d'Ivars i Vila-sana i el riu Corb. La Sabina, EGRELL.
Divulgació dels valors naturals d’aquest espai natural i elaboració de cursos gratuïts on-line.
 
·         Respira-Sensibilització per una mobilitat sostenible i més saludable.CST, Fundació VINCLES, PPTP.   
Creació d'una exposició itinerant per conscienciar sobre la contaminació atmosfèrica. Promoció d'itineraris a peu per la ciutat.
 
·         Educació en la conservació de la tortuga d'estany i els seus hàbitats. Fundació Emys, Limnos.
Actuacions d'educació ambiental sobre la conservació d’aquesta espècie i creació de recursos educatius.
 
·         Campanya d'avaluació dels ecosistemes aquàtics del Ripollès. CEA-Alt Ter, GEDENA.
Promoció del coneixement dels indicadors de qualitat dels rius.
 
·         Punt de Canvi. Fund. CEDRICAT, Les Guilleries.
Projecte d'educació i sensibilització ambiental per a la posada en marxa d'un punt de consum col·laboratiu als centres educatius. Les comarques pilot han estat el Solsonès i la Selva.  S’ha fomentat la reutilització i l'aprofitament d'objectes mitjançant la creació d'un punt d'intercanvi a les escoles.
 
·         Descobreix els ecosistemes aquàtics. Museu del Ter, GNO-ICHN.
Elaboració de materials divulgatius sobre els valors naturals del riu.
 
·         Uneix-te. Voluntariat ambiental a les Terres de l'Ebre. Associació ornitològica Picampall, Associació de Voluntaris PNDE.
Activitats de voluntariat per conèixer i divulgar els valors ambientals del Delta de l'Ebre.
 
·         Les entitats socials amb l’Estratègia Catalana Residu Zero. CEPA, SCEA, Banc de Recursos, FedEC.
Projecte per a reforçar i ampliar la Xarxa d’Entitats catalanes pel Residu Zero (XEntRZ), una de les quatre xarxes sectorials que formen part i treballen en cooperació al Fòrum ECRZ.
 
·         Rius en família. Associació Hàbitats, Associació Mediambiental La Sínia.
Impuls de l’educació ambiental i la sensibilització en la conservació dels ecosistemes fluvials a través del voluntariat en família. El projecte implica les famílies de diferents municipis de la conca del Gaià i del Besòs, espais on les dues entitats hi desenvolupen estratègies de custòdia del territori, en les iniciatives de descoberta, restauració i recuperació dels espais fluvials.
 
 
 
Presentació de la plataforma de les entitats ambientals
 
En el marc de la jornada, avui s’ha fet el llançament de la plataforma www.entitatsambientals.cat, una iniciativa de l’Obrador del 3r Sector ambiental de Catalunya en el marc del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental. La plataforma aplega la major part d’organitzacions catalanes d’aquest àmbit i els projectes que estan desenvolupant.  
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 69