La cooperació és una eina fonamental per al desenvolupament de les estratègies territorials dels grups Leader
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha aprovat 10 projectes de cooperació interterritorial entre grups d’acció local de Catalunya, del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, per un import d’ajut total d’1.160.760 milions d'euros, amb un cofinançament del 55% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar els projectes de cooperació entre territoris Leader de Catalunya que tinguin estratègies de desenvolupament i temàtiques comunes, creant projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes en diferents territoris i creïn sinèrgies amb els projectes productius de cada zona.
Els beneficiaris són els 13 grups d’acció local que van ser seleccionats pel DAAM per a l’aplicació de la metodologia Leader a Catalunya, mitjançant les seves estratègies de desenvolupament territorial aplicades en l’àmbit local.
El projectes de cooperació s’han de regir pels principis d’innovació i efecte demostratiu, han de contribuir al desenvolupament sostenible del medi rural, han d’implicar la posada en comú d’idees, coneixements i recursos humans i materials, al voltant de l’assoliment d’un objectiu d’interès compartit, i han de fomentar el desenvolupament de projectes transversals per tal de reforçar les estratègies dels grups Leader i donar un valor afegit al Leader de Catalunya.
Els 10 projectes aprovats, que es detallen a continuació, són de temàtiques molt diverses, com ara l’emprenedoria, els joves rurals, les energies renovables, la valorització dels productes agroalimentaris o la responsabilitat social empresarial:
Gestió Sostenible Rural
Temàtica: consolidar la Responsabilitat Social com a eix estratègic del model de desenvolupament socioeconòmic territorial, implicant i alineant les empreses i tots els agents territorials cap a un mateix repte comú: la sostenibilitat o construcció de territoris intel·ligents (Territoris Smart)
El projecte està coordinat pel grup de Desenvolupament Rural de la Garrotxa i l’Alt Empordà, amb la participació dels altres 12 grups.
Gustum
Temàtica: fomentar el desenvolupament rural a través de la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat que es produeixen en el territori i de la seva sinèrgia amb la restauració, el turisme i el comerç.
El projecte està coordinat pel grup Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell, amb la participació dels altres 12 grups.
Energia i Forest
Temàtica: catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa, implicant, per a l’assoliment d’aquest objectiu, els principals agents de desenvolupament de les zones rurals de Catalunya.
El projecte està coordinat pel grup Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, amb la participació dels altres 12 grups.
Odisseu
Temàtica: programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, amb l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.
El projecte està coordinat pel grup Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, amb la participació dels altres 12 grups.
Vinet.cat
Temàtica: millora del medi ambient, generació d'ocupació associada a la millora mediambiental, posada en valor del medi rural a través del foment de pràctiques que mitiguin l'emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEH) en el sector vitivinícola, amb la definició d’una metodologia estandarditzada per a mesurar la petjada de carboni en tot el procés d’elaboració del vi.
El projecte està coordinat pel grup Consorci Leader Priorat – Baix Camp, amb la participació del 8 grups més.
Masies Sostenibles
Temàtica: el projecte incideix en la sostenibilitat de l’hàbitat dispers que caracteritza el territori, on la seva icona és la masia; i amb ell es desenvoluparà accions dirigides a millorar aspectes relacionats amb la gestió energètica, urbanística, constructiva i social de les masies.
El projecte està coordinat pel grup Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, amb la participació de 8 grups més.
Fem Parc
Temàtica: el projecte vol fomentar el desenvolupament socioeconòmic dels parc naturals de les zones Leader i de les seves zones d’influència, més enllà de la gestió en termes de protecció i conservació, treballant per a la dinamització de l’ús d’aquests espais a partir de plans de desenvolupament sostenible que compatibilitzin la conservació amb el desenvolupament econòmic i turístic.
El projecte està coordinat pel grup Consorci per al Desenvolupament Rural Pallars - Ribagorça, amb la participació de 5 grups més.
Empren Rural
Temàtica: aquest projecte es basa en una prova pilot per a sensibilitzar l’emprenedoria en els territoris participants, millorar l’acompanyament de l’emprenedor en el procés de creació i expansió de l’empresa, formar equips tècnics en els grups Leader per al foment de l’emprenedoria, i preparar espais per a fomentar-la.
El projecte està coordinat pel grup Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, amb la participació de 3 grups més.
Esporttour
Temàtica: el concepte esporttour combina dos termes, el turisme i la mobilitat. Així, amb aquest projecte es vol inventariar, potenciar i dinamitzar els esdeveniments i les activitats esportives que es desenvolupen en les zones rurals de l’àmbit territorial del Leader.
El projecte està coordinat pel grup Consorci de Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, amb la participació de 6 grups més.
Cowocat Rural
Temàtica: el projecte vol desenvolupar una metodologia de dinamització del coworking en zones rurals, agafant com a referència aquelles ja existents en els espais de coworking de zones urbanes, i també vol crear una plataforma en línia que agrupi tots els espais de coworking de les zones rurals, que serveixi de suport als gestors i usuaris d’aquests espais.
El projecte està coordinat pel grup de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, amb la participació de 8 grups més.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1