·         Es tracta d’un dels escassíssims vaixells enfonsats trobats fins ara a Catalunya que no ha patit cap espoli, amb un bon estat de conservació i un alt valor científic
 
·         D’entre el centenar d’objectes quotidians rescatats del fons del mar, destaca una troballa excepcional: una ampolla plena de vi Foundillon, encara intacta i segellada
 
·         “Deltebre I. Història d’un naufragi” ocupa la nau central de les instal·lacions del Museu d'Arqueologia de Catalunya- Girona al monestir de Sant Pere de Galligants i estarà oberta fins al 22 de juny
 
Gustau Vivar mostra al conseller l'ampolla de vi Fundillon que es va recuperar intacta
El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona acull l’exposició “Deltebre I. Història d’un naufragi” fins al diumenge 22 de juny. A través d’un centenar de peces originals, aquesta mostra explica la història de Deltebre I, un vaixell de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre l’estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès.
 
L’exposició  ha estat presentada en roda de premsa aquesta tarda pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en un acte en què ha estat acompanyat pel responsable de la seu de Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Ramon Buxó, i pel responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Gustau Viver.
 
En l’acte, el conseller ha volgut remarcar l’alt grau de professionalitat i eficàcia del CASC, sobre el que n’ha dit que “suposa un clar exemple de la possibilitat de disposar d’estructures d’estat necessàries per a un país com Catalunya que té un gran front costaner i, per tant, un important patrimoni marítim a descobrir i a posar en coneixement a la població en general”. També ha volgut ressaltar la tasca desenvolupada pel CASC en els treballs del Deltebre I i ha recordat que “des que es va donar l’avís per part d’un pescador de terres de l'Ebre, precisament al centre arqueològic, fins a la realitat avui exposada, han passat escassament 6 anys, la qual cosa evidència una voluntat de treball àgil i fructífera”.
 
Mascarell també ha subratllat que l’exemple de feina feta entorn a la troballa del Deltebre I “és un bon exemple per entendre l’oportunitat que suposa la posada en marxa de nous models per a preservar i gestionar el gran patrimoni català, doncs l’entrada en funcionament de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, quan encara no fa dos mesos que és una realitat, ja evidencia que tenim una gran capacitat per a gestionar aquest ric patrimoni cultural català”
 
 
Aquest vaixell formava part d’un comboi militar que actuà en el setge a Tarragona per mar amb la intenció d’aturar el subministrament francès i partir la península en dues parts facilitant una gran ofensiva aliada. La flota militar estava formada per diversos vaixells de l’armada anglesa. L’atac fou un fracàs i durant la retirada cinc vaixells van embarrancar a les goles de l’Ebre. 200 anys després, al 2008, un pescador local va comunicar al Departament de Cultura la troballa. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya l’ha excavat i estudiat.
 
L’excepcionalitat d’aquesta troballa és que es tracta d’un dels escassíssims vaixells enfonsats trobats fins ara a Catalunya que no ha patit cap espoli, amb un bon estat de conservació i un alt valor científic.
 
 
Principals troballes al Deltebre I
La recerca ha permès treure a la llum un episodi fascinant de la història a partir de les restes de material arqueològic, de difícil conservació fora de l’àmbit aquàtic, i del propi vaixell.
 
D’entre el centenar d’objectes quotidians rescatats del fons del mar, destaca una troballa excepcional: una ampolla plena de vi Foundillon, encara intacta i segellada. Aquest vi, propi de l’àrea d’Alacant, d’on van salpar els vaixells de l’expedició, va ser present en taules de reis, prínceps i cardenals fins que va desaparèixer fa un segle a causa de la fil·loxera. Avui dia se n’està recuperant la producció.
 
A les dependències dels oficials del vaixell també s’han localitzat instruments propis de la navegació: filtres de sextant o compassos de navegació.
 
El vaixell també presentava el carregament propi de la guerra: municions de diferent calibre, bombes, granades, però també corretjams o tacs de pólvora. En els barrils de munició encara es pot veure la inscripció del mestre d’armes que els va tancar.
 
 
El relat de la mostra
El contingut de l’exposició, que ocupa uns 110 m2 i acull un centenar de peces originals, és narrat en primera persona per un mariner i esta dividit en cinc àmbits dedicats a explicar el setge de Tarragona, el carregament d’un vaixell de transport militar, la vida a bord, l’obra d’enginyeria que constituïa un vaixell d’aquestes característiques i l’arqueologia subaquàtica que n’ha permès la recuperació.
 
L’exposició es presenta acompanyada per un llibre amb text de Carlota Pérez-Reverte, que descobreix de manera novel·lada la història del naufragi a través de diferents episodis, en què es recullen des de les vivències personals d’un membre de la tripulació del vaixell fins a l’estudi i posada en valor d’aquest patrimoni cultural marítim.
 
“Deltebre I. Història d’un naufragi” és fruit del treball conjunt de dues seus del Museu d’Arqueologia  –el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i Girona– i la col·laboració del Museo Arqueológico Provincial de Alicante y el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Vinos Alicante.
 
 

1  

Imatges

D'esquerra a dreta, el responsable del MAC-Girona, Ramon Buxó; el responsable del CASC, Gustau Vivar; el director general d'Arxius, Biblioteques, MUseus i Patrimoni, Joan Pluma i el conseller Mascarell observen les troballes del Deltebre I

D'esquerra a dreta, el responsable del MAC-Girona, Ramon Buxó; el responsable del CASC, Gustau Vivar; el director general d'Arxius, Biblioteques, MUseus i Patrimoni, Joan Pluma i el conseller Mascarell observen les troballes del Deltebre I 3286

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa sobre el Deltebre I

Dossier de Premsa sobre el Deltebre I
PDF | 4945