- L’Executiu ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei sobre les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries (OIA) de Catalunya
- La norma, que omplirà el buit legal existent en aquesta matèria a Catalunya, regularà el reconeixement, les finalitats i els acords d’extensió de normes de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries catalanes
El Govern ha donat llum verd a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei sobre les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries (OIA) de Catalunya, que reforça aquestes entitats i omple el buit legal existent a Catalunya en aquesta matèria.
Els destinataris d’aquesta llei són els particulars i les empreses que es dediquen a la producció, transformació, comercialització i distribució agroalimentària, que disposaran d’una nova eina per al seu desenvolupament, ja que podran d’agrupar-se i constituir-se en OIA, amb els avantatges que això suposa per enfortir la posició del sector, tant internament com de cara a la seva projecció internacional.
La llei regularà el reconeixement, les finalitats i els acords d’extensió de normes de les OIA. Les extensions de normes són els mecanismes mitjançant els quals els acords que prenen les organitzacions interprofessionals agroalimentàries poden fer-se obligatoris a tots els productors i operadors del sector o producte agroalimentari en qüestió. Els acords susceptibles d’extensió de normes són els referents a la qualitat dels productes, a la protecció del medi, a la informació i coneixement dels mercats, a les accions de promoció i a la investigació, desenvolupament i innovació tecnològica.
El nou marc jurídic s’adaptarà a les necessitats del sector agroalimentari català, amb uns continguts flexibles i generalistes que permetin un desenvolupament normatiu posterior, en el qual cada sector pugui definir el seu propi model de funcionament en la respectiva organització interprofessional.
La mesura també dóna compliment a un dels principals objectius de la Política Agrària Comuna (PAC), referent a l’orientació de les produccions agroalimentàries a les necessitats del mercat, amb la flexibilització dels mecanismes d’intervenció que permetin una major adequació de l’oferta agroalimentària a la demanda.
Una reivindicació del sector
La llei respon a una demanda del sector agroalimentari català. En aquest sentit, diverses associacions i entitats ja s’han adreçat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per tal de sol·licitar aquest marc normatiu, i volen participar activament en la preparació de la llei.
Una de les particularitats del sector agroalimentari català és l’existència d’un important nombre de petites i mitjanes empreses en el sector productor i transformador que es troben en un clar desequilibri davant els grans grups de la distribució minorista que concentren la demanda. L’objectiu del Govern és defensar l’existència d’un model propi i diferenciat de comerç de proximitat, en equilibri amb els diversos formats de distribució comercial, i que es pugui compaginar amb estructures suficients per consolidar el posicionament en els mercats exteriors.
Les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries ajuden el sector privat agroalimentari a adoptar mesures que consolidin aquest model propi, tant des del sector primari, com en el transformador i en la comercialització dels productes. Consegüentment, cal comptar amb estructures associatives potents i vertebrades que tinguin capacitat suficient per al desenvolupament d’iniciatives que generin valor afegit en els respectius productes agroalimentaris.