• La consellera d’Ensenyament inaugura la segona Jornada Art i Disseny, que aplega els projectes finals de 129 alumnes de les escoles d’art i disseny de Catalunya
Foto petita
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha inaugurat avui la II Jornada Art i Disseny, una oportunitat que permet presentar els millors projectes finals de curs de l’alumnat de les escoles d’art i disseny de Catalunya davant del sector empresarial, de l’escola a l’empresa. En la inauguració, la consellera ha destacat la importància que els joves optin per les diferents ofertes formatives, ja que “cada cop que un jove confia en l’oferta educativa s’obre una esperança individual i col·lectiva”.
 
Irene Rigau ha destacat l’increment de 1.000 alumnes més que aquest curs han optat pels ensenyaments artístics respecte l’any passat: “La formació professional i els ensenyaments artístics estan prenent una gran volada i són moltes les peticions per informar-se de les diferents vies formatives. Això ha fet que aquestes vocacions trobin el seu reconeixement i prestigi social”.
 
D’aquesta manera, els joves catalans dels cicles formatius d’arts plàstiques i disseny poden donar a conèixer les seves competències i facilitar la seva inserció laboral, ja que difondran els seus treballs davant d’empresaris relacionats amb l’àmbit artístic. La titular d’Ensenyament ha ressaltat la qualitat dels projectes a exposició, i ha afirmat que “veient els diferents treballs es pot donar fe d’aquestes qualitats, de la força del caràcter que necessita el creador, perquè transformar una idea en producte requereix fortalesa interior i formació per transformar-ho en realitat”.
 
Per fomentar la participació del món empresarial i de les escoles d’art i disseny, aquesta segona jornada compta amb un total de 129 alumnes de les 27 escoles d’art de Catalunya, que exposen els seus projectes davant de 53 institucions i administracions i 83 empresaris. D’aquesta manera s’estableix un diàleg que consolida les relacions entre organitzacions empresarials i educatives a tot el territori.
 
Les exposicions dels projectes finals dels alumnes es realitzen en diferents formats. En un espai situat al hall del CCCB es presenten 88 projectes en format roll-up i vídeo. Una dotzena de projectes es presenten oralment i vuit en format vídeo, distribuïts de forma equitativa, en torns de matí i de tarda. La trobada també compta amb un espai Networking on els assistents poden intercanviar impressions i documentacions, així com establir contactes professionals.
 
Els projectes presentats s’ordenen per 9 àmbits professionals relacionats amb l’art i el disseny: disseny de moda, joieria i complements; rehabilitació d’espais i interiorisme; disseny gràfic i imatge publicitària; fotografia i audiovisual; exposicions i instal·lacions artístiques; equipaments i espais públics; escultura, pintura i ceràmica; disseny de producte i, disseny editorial i il·lustració.
 
Dins dels diferents àmbits, destaca l’aposta del Projecte realitat que presenta un vaixella que es fusiona amb l’espai com a element decoratiu sobre una planxa de ferro, per donar com a resultat un mural. Un altre projecte, El diari d’en Leo és un conte que narra la vida d’un nen amb autisme.
L’autora pretén aconseguir una comprensió per part de la societat i fer entendre que l’autisme no és una malaltia, sinó una percepció de la vida totalment diferent. El projecte Espais en transició fa intervencions als aparadors o vidrieres dels espais comercials tancats per la crisi, fent-los més atractius i evitant la decadència que comporta a nivell estètic com econòmic. I un altre projecte destacat, Kit Nit. C17 pla de drogues aplica el disseny gràfic a un kit de conscienciació per a joves sobre drogues i sexe, innovant en l’ús d’elements gràfics com a eines de difusió i educació de manera immediata i directa.
 
Aprofitant la celebració del Tricentenari del 1714, en el marc de la Jornada es presenta un recorregut visual que mostra el pas i la història de les escoles d’arts plàstiques i disseny actuals. El recorregut parteix de l’estructura gremial, fent un repàs de l’etapa industrial i postindustrial, fins arribar als estudis actuals.
 
Com a novetat, la segona edició de la Jornada Art i Disseny romandrà oberta al públic fins a les 19:30 hores de la tarda. Al llarg de la jornada s’hi realitzaran conferències  i una taula rodona d’empresaris. 
 
La segona edició tindrà lloc durant tot el dia d’avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. La trobada està organitzada pel Departament d’Ensenyament, el Departament de Cultura i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
 
20 de març de 2014

1  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 3170