El programa Cellers Cooperatius, Premi Europa Nostra 2014

query_builder   20 març 2014 12:46

event_note Nota de premsa

El programa Cellers Cooperatius, Premi Europa Nostra 2014

·   El guardó reconeix el projecte com a model de conservació del patrimoni
 
·   El jurat remarca que Cellers Cooperatius és un exemple de bones pràctiques de cooperació entre el sector públic i privat, entre la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”, que simbolitza el principi fundacional dels cellers
 
La Comissió Europea i Europa Nostra ha reconegut avui el programa Cellers Cooperatius del Departament de Cultura i de l’Obra Social “la Caixa” amb el Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premi Europa Nostra en la categoria de conservació.
 
El programa Cellers Cooperatius ha estat seleccionat per un jurat d’especialistes, format per experts independents de tota Europa. El jurat ha seleccionat 27 guanyadors entre 160 propostes de 30 països. Els projectes han estat reconeguts pels seus valors en quatre àmbits: conservació, investigació, dedicació especial, educació, formació i sensibilització.
 
El programa Cellers Cooperatius neix de l’acord de col·laboració signat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” l’any 2009 amb l’objectiu de rehabilitar vuit cellers modernistes de gran valor artístic, així com difondre la seva importància. Inclou una exposició i la creació d’un espai web amb informació relacionada amb els cellers modernistes de Catalunya.
 
El jurat ha valorat el programa Cellers Cooperatius d’aquesta manera: “És un exemple de conservació del patrimoni industrial. Els conjunts arquitectònics mantenen el seu ús original. El projecte és també impressionant com a exemple de bones pràctiques de col·laboració entre el sector públic i el privat, amb la cooperació entre el Govern de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”. És un exemple contemporani que reflecteix també l’esperit cooperatiu amb el qual es van fundar els cellers”.
 
Els cellers objecte d’actuació estan situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta i van ser construïts entre els anys 1913 i 1922. Set d’aquests cellers són obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i un de Pere Domènech i Roure. L’any 2002 van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
 
A banda del seu valor arquitectònic, el grup de cellers representa la continuïtat d’una forma de treballar dels industrials locals. El disseny original ha superat el pas del temps i encara són aptes pel propòsit original. Malgrat això, era necessària la seva restauració, que s’ha realitzat amb èxit i assegura la continuïtat de la producció vinícola.
 
La cerimònia d’entrega del premi tindrà lloc el 5 de maig al Burgtheater de Viena, amb la presència de Heinz Fischer, president d’Àustria;  Androulia Vassilou, Comissària Europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, i Placido Domingo, President d’Europa Nostra, que presentaran conjuntament els premis. Sis dels guardonats seran proclamats guanyadors del Gran Premi, dotat amb 10.000 euros, i un altre  rebrà el Premi del Públic. 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined